برای مشاهده مشخصات هر استان بر روی ناحیه مربوط به آن در نقشه کلیک کنید

معرفی وبلاگ
تـنـیـده یـاد تـو در تــار و پــودم مـیـهـن ای مـیـهــن/ بـود لـبـریـز از عـشـقـت وجـودم میهن ای میهن/... *ضمن تشکر از بازدید شما کاربر گرامی، امید است توانسته باشیم ذره ای از زیباییهای تمام نشدنی میهن عزیزمان ایران را در این وبلاگ نشان دهیم. راهنمایی های شما بزرگواران، چراغ هدایتگر ما خواهد بود.*
صفحه ها
دسته بندی موضوعی
آرشیو
لینک دوستان
سایت های منبع و مرتبط
لوگوها











كد لوگوي میهن ما

ابزارها و برنامه ها






Google

در وبلاگ میهن ما
در كل اينترنت

تماس با ما

آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 12435800
تعداد نوشته ها : 714
تعداد نظرات : 19

PageRank Checking Icon

آذربایجان شرقی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
آذربایجان غربی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اردبیل
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اصفهان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
ایلام
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
بوشهر
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
تهران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
چهارمحال و بختیاری
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان جنوبی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان رضوی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان شمالی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خوزستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
زنجان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سمنان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سیستان و بلوچستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
فارس
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قزوین
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قم
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کردستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمانشاه
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کهکیلویه و بویراحمد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گلستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گیلان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
لرستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مازندران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مرکزی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
هرمزگان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
همدان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
یزد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما

ابزار هدایت به بالای صفحه

اسلایدر


مترجم سایت


بر اساس كاوش باستان شناسان، تاريخ اين منطقه به هزاره هاي پيش از مهاجرت آريايي ها مي رسد. پس از مهاجرت اقوام آريايي و در پي اختلاط با بوميان منطقه، قوم هاي جديدي به وجود آمدند كه در از بين اين اقوام؛ دو قوم گيل و ديلم بيشترين تاثير را بر منطقه داشتند. بر اساس شواهد تاريخي؛ فرمانروايان اين اقوام از آزادي كامل برخوردار بودند و هيچ گاه در برابر حاكمان ديگر اقوام حتي دولت ماد تسليم نشدند.
دياكونوف، نويسنده روسي، در كتاب «تاريخ ماد» مي نويسد: «در اراضي نزديكتر به كرانه درياي كاسپين و نيمه پاييني دره قزل اوزن يا سفيدرود و نقاط شمالي تر آن، پادشاهي هاي كوچك وجود داشت و قبايلي در آن جا مي زيستند كه مولفان عهد باستان بعدها ايشان را «گل ها» و «كادوسيان» و غيره ناميدند. كاسپي ها، از نخستين قبايلي بودند كه در اين منطقه يعني در محل گيلان امروزي مي زيستند.»
با توجه به كتيبه هاي رسمي پادشاهان پارسي، سرزمين كادوسيان، كاسپيان قديم، گيلان و بخش هاي ديگر سواحل درياي خزر امروزي جزو سرزمين هاي تابع هخامنشيان نبوده است و اين نشان دهنده عدم تمكين اين قوم از حكومت ها بود. در زمان به قدرت رسيدن دولت هخامنشيان، دولت مستقل اين ناحيه در قرن ششم پيش از ميلاد با كوروش هخامنشي متحد شدند و دولت ماد را سرنگون كردند.
پس از هخامنشيان، سلوكيان سرزمين هاي ايران را به «۷۲ ساتراپ» تقسيم كردند. ولي مشخص نيست كه گيلان جزو قلمرو آن ها به شمار مي آمده و آيا يكي از ساتراپ هاي ۷۲ گانه بوده يا نه؟
اشكانيان در دوره سلطنت خود، دو نوع ايالت در قلمرو حكومتي خود داشتند. ايالت هايي كه اطاعت از شاهان داخلي داشتند و از شاهنشاهان اشكاني به طور ظاهري تبعيت مي كردند و دومي ايالت هايي بودند كه به صورت مستقيم تابع حكومت مركزي شاهنشاه اشكاني بودند و براي هر يك از آن ها از طرف پادشاهان اشكاني فروانروا تعيين مي شد و تعداد آن ها ۱۸ ايالت بود. ولي باز مشخص نيست كه گيلان جزو كدام يك از اين ايالات بوده است.
در دوران ساسانيان، گيلان استقلال خود را از دست داد و اردشير بابكان با ارتشي مركب از ۳۰۰ هزار جنگجو و ۱۰ هزار سواره، توانست گيلان را تصرف كند. ولي اين ارتش به زودي از هم پاشيد و كارايي خود را از دست داد. با بروز هرج و مرج در اواخر پادشاهى قباد، گيل‌ها بناى سركشى و تعرض به همسايگان را گذاشتند. خسرو انوشيروان در آغاز سلطنت خود ارتشى بزرگ به گيلان فرستاد و گيلانيان را مجبور به عذرخواهي در درگاه كسرا كرد. پس از عذرخواهي اين قوم، انوشيروان آن‌ها را بخشيد و اين اقدام باعث شد كه گيلاني ها در دوران ساسانيان، همچنان زير فرمان شاهان ساسانى باقى بمانند.
پس از پيروزي عرب هاي مسلمان بر ايران، گيلان به پناهگاه علويان تبديل شد. در دوره حكومت عباسي؛ ديلميان كه از مخالفان سرسخت عباسيان بودند به مدت دو قرن در كوهستان ها پناه گرفتند و به مرور با علويان متحد شدند و كم كم در حدود سال ۲۹۰ هجري قمري، مردم گيلان و ديلم به مذهب علويان روي آوردند و در گسترش آن نيز كوشش بسيار كردند. از همين سال بود كه سلسه هاي به وسيله ديلمي ها و گيلاني ها به وجود آمد و توانست حتي تا مكه و مدنيه نيز نفوذ كند. از مهم ترين اين سلسه ها، سلسه آل بويه بود كه حتي به بغداد، مركز حكومت خلفاي عباسي لشكر كشيد و خليفه عباسي را شكست داد. از اين تاريخ به بعد كم كم ، دست خلفاي عباسي از ايران كوتاه شد.
با حمله مغول ها در قرن هفتم به ايران، لشكري بزرگ براي تصرف گيلان به اين منطقه فرستاده شد. اما به دليل وجود راه هاي سخت، اين لشكر تا اوايل سده هشتم هجري قمري بر اين بخش از ايران دست نيافتند. تا اين كه سرانجام اولجايتو موفق شد براي مدت كوتاهي اين سرزمين را تصرف كند.
گيلاني ها در به قدرت رسيدن صفويان نقش مهمي را ايفا كردند. مردم گيلان در سال ۹۰۰ هـ. ق، شيخ زادگان اردبيلي از اولاد شيخ صفي ، سلطان حميد و فرزندش را قبول كردند. گيلان استقلال خود را در زمان سلطنت شاه عباس اول، از دست داد.
در عصر افشاريه، نادر شاه افشار كه علاقه زيادي به افزايش قدرت نيروي دريايي ايران داشت دستور تاسيس چندين گارگاه كشتي سازي در اين استان، به ويژه در لنگرود را داد.
در سال ۱۰۷۱ هـ. ق، قواي روسيه به دستور پتر كبير به گيلان حمله كرده و رشت را تا سال ۱۱۴۵ هـ. ق، در اشغال خود نگه داشت.
در زمان انقلاب مشروطه، گيلك ها در پيروزي اين انقلاب نيز سهمي به سزايي داشتند. آنها در سال ۱۲۸۷ هـ. ق، تهران را فتح كردند. همچنين؛ نقش مردم گيلان در نهضت ميرزا كوچك خان جنگلي نيز از نمونه هاي درخشان تاريخ اين سرزمين است.

Share
بقعه زنجير آستانه ( سيد علي غزنوي )
اين بقعه در روستاي « تجن گوكه » لاهيجان واقع و به دوره كياييان تعلق دارد. بنا پلاني مربع به اضلاع 5/14 متر دارد. اتاق حرم داراي گنبد و گوشواره هايي در اطراف بوده است.
 بقعه آقا سيد حسين و بناهاي همجوار مسجد ، مقبره منجم باشي
اين بقعه در شمال بازار لنگرود قرار دارد و متعلق به يكي از حكام كيايي است. زمان ساخت بقعه مربوط به دوره كيانيان است.
 بقعه ميرشهيد ( امير شهيد )
بقعه مير شهيد در شمال شرقي شهرستان لاهيجان واقع، و در دوره قاجاريه ساخته شده است. پلان مربع شكل بقعه مركب از اتاقي در وسط و ايوان هاي جانبي با ستون هاي چوبي در حاشيه آن است.
 بقعه ملاط
اين بقعه در روستاي « ملاط» در جنوب شرقي لنگرود قرار دارد و مدفن 12 تن از سادات كيايي است. سيد رضي كيا هنگام احداث اين محل، بناهاي متعدد و بازار بزرگي پديد آورد.
 بقعه شيخ زاهد گيلاني
اين بقعه در قريه "شيخانور" يا "شيخانه بر" در سه كيلومتري شرق لاهيجان، در دامنه كوه و در ميان مزارع سرسبز چاي واقع شده است و مدفن شيخ زاهد "تاج الدين ابراهيم گيلاني" از معاريف و دراويش بزرگ و اساتيد شيخ صفي الدين اردبيلي است.
بقعه سيد ابوجعفر ثايري حسني
اين بقعه در جنوب چابكسر ، در روستاي ميانده قرار دارد و مدفن سيد ابو جعفر ملقب به ثاير بالله برادرزاده ناصرالكبير (الاطروش ) است. سيد ابوجعفر آخرين شخصيت علوي بود كه در گيلان قيام كرد.
بقعه سيد جمال الدين اشرف
اين بقعه در آستانه اشرفيه قرار دارد واز بناها و بقاع قديمي است كه به علت سيلاب ها و ويراني هاي متعدد چندين بار از نو ساخته شده است. سيد جلال الدين اشرف از سادات علوي قرون اوليه اسلامي است كه در گيلان ساكن بود.
بقعه شاه ميل لرزان   
اين بقعه در دهكده شاه ميل لرزان خطبه سرا واقع و مدفن "امام سلطان محمود شاه دينوري" از اولاد امام زين العابدين (ع) است.
بقعه شيخ تاج الدين محمد خيوي
بقعه مدفن "شيخ تاج الدين محمد خيوي" از اهالي مشكين شهر يا خيوه سابق است كه در لمير محله ي شهرستان آستارا قرار دارد.
بقعه مير شمس الدين
اين بقعه در قسمت شمال غربي ميدان شهدا، در محله اردو بازار لاهيجان واقع شده و از بناهاي دوره كياييان است.
بقعه آقا سيد محمد
اين بقعه در روستاي « پينچا» از توابع آستانه اشرفيه قرار دارد و در دوره كياييان و صفويه ساخته شده است.
Share

كاخ اختصاصي قلعۀ رودخان شفت
اين قلعۀ مهم تاريخي مدت ها تخت گاه و مركز فرمان روايان گيلان بوده است و در ناحيه كوهستاني بخش علياي رود رودخان و در 16 كيلومتري جنوب شرقي فومن قرار دارد. قلعۀ رودخان، دژي محكم و بزرگ است كه بيش از پنج هكتار وسعت دارد.

قلعۀ بُندبُن قاسم آباد
در روستاي بُندبُن قاسم آباد برجي قديمي به ارتفاع 12 متر سربرآورده كه راهروهاي زيرزميني دارد و نقشي دفاعي داشته است.

قلعۀ ليسار
اين قلعه در 18 كيلومتري مركز شهرستان تالش، در منطقۀ "هره دشت" نزديك "نوندان" واقع شده است و به صورت دژي بسيار مستحكم با نقش حفاظتي، بر روي تپه اي كه حدود 150 متر از زمين هاي اطراف خود بلندتر است، قرار دارد.

Share

خانۀ منجم باشي
خانوادۀ منجم باشي گيلان، هم زمان با روي كار آمدن آغامحمد خان قاجار صاحبِ نام و عنوان شدند و نخستين عضو اين خاندان كه منجم باشي لقب گرفت.

خانۀ دريابيگي
يكي از خانه هاي قديمي لنگرود، خانۀ دريابيگي از خانواده هاي سرشناس گيلان است.

خانۀ محمد صادقي
از بناهاي مسكوني دورۀ قاجاري است كه در بافت قديمي شهر لاهيجان قرار دارد. ساختمان آن داراي يك تالار و يك شاه نشين با تاق گنبدي و سقف مقرنس كاري شده و اُرُسي هاي مشبك است.

خانۀ حاج سيد هاشم بحراني از آثار دورۀ قاجاري مي باشد و در شهر رشت واقع شده.

خانه ابريشمي اين بنا در ضلع جنوب شرقي ميدان صيقلان و در انتهاي كوچه شاعري وقاع شده است . بافت پيراموني اين خانه از جلوه اي نسبتا سنتي و تاريخي برخوردار است . اين بنا يكي از ارزشمندترين ساختمان هاي متعلق به عصر قاجاريه است.

خانه قديري اين بنا با ديوار باربر و كف بندي چوبي به صورت دو طبقه در سبزه ميدان واقع شده داراي معماري زيبايي است .

Share

كاخ اختصاصي ؛ اين كاخ در محوطۀ يك پارك و جنب ساختمان فرمانداري شهرستان رودسر واقع شده.

كاخ ميان پشته ؛ اين كاخ در ميان باغي دل انگيز و بزرگ به مساحت تقريبي 17 هكتار در غازيان بندر انزلي ساخته شده و از يك سو مشرف به دريا است و هم اكنون در اختيار نيروي دريايي جمهوري اسلامي ايران است.

كاخ قشلاقي ضرغام السلطنه ؛ اين كاخ در داخل شهر هشتپر واقع شده و معماري آن تلفيقي از سبك هاي غربي و سنتي است. قدمت تاريخي اين ساختمان به دورۀ قاجاريه مي رسد و به عنوان يك بناي مهم و شاخص، در نام گذاري شهر تالش نيز مؤثر بوده است.

كاخ هاي ييلاقي ضرغام السلطنه ؛ اين آثار در روستاي "مريان" و "آق اولر" كه از زيباترين مناطق گردشگري كشور به شمار مي روند واقع شده اند.

عمارت معتمدي ؛ اين ساختمان كه در بلوار بندر انزلي واقع شده و هم اكنون پاسگاه نيروي انتظامي است، در سال 1234 هجري قمري (1198 خورشيدي) به دستور "معتمدالدوله ميرزاعبدالوهاب" در دو طبقه ساخته شده است.

عمارت گمرك ؛ از ديگر بناهاي تاريخي گيلان، عمارت گمرك بندر انزلي و محل استقرار نيروي دريايي است كه هر دو به دورۀ پهلوي مربوط است. اين بنا در گذشته مورد استفادۀ دستۀ موزيك ارتش بود و لذا به "ساختمان موزيك" شهرت يافته است.

عمارت شهرداري ؛ عمارت شهرداري انزلي كه نمونه اي از معماري دورۀ پهلوي در گيلان است، در قسمت بالاي پارك بلوار واقع شده و مشابه ديگر بناهاي دورۀ پهلوي است كه براي فرمانداري ها و شهرداري ها ساخته شده اند.

عمارت كلاه فرنگي ؛ اين عمارت كه در ميان پارك شهر رشت ( باغ محتشم ) جاي گرفته ، از بناهاي زيباي شهر رشت به شمار مي آيد.

عمارت صدري ( كاخ سرداري ) ؛ اين عمارت توسط ميرزا حسين خان صدراعظم ، در زمان اولين مسافرت ناصرالدين شاه به اروپا در انزلي ساخته شد.

Share

پل آجري پونل : اين پل در چهار كيلومتري جاده رضوان شهر به تالش قرار دارد و در دوره صفويه بنا و در دوره قاجاريه بازسازي شده است.

پل خشتي تجن گوكه : اين پل در دهكده تجن گوكه از توابع لاهيجان قرار دارد و داراي دو چشمه با طاق جناقي است. در پايه هاي مياني و جانبي پل اتاقك هاي كوچكي براي بيتوته ي كاروانيان احداث شده بود.

خشت پل تيمجان : خشت پل تيمجان در روستاي تيمجان در غرب رودسر قرار دارد و از پل هاي دوره صفوي و قاجار است. اين پل بر روي رودخانه ي كهنه گوراب كه قبلاً محل عبور راه  شاه عباسي بود، احداث شده است.

پل غازيان : پل غازيان يكي از پل هاي معروف دوره معاصر است كه غازيان را به بندر انزلي متصل مي كند. اين پل از سال 1314 تا 1318 توسط مهندسين خارجي كه بيشتر سوئدي و از شركت سنتاب (آلمان ) و شركت موتلا ( سوئد) بودند، ساخته شده است.

پل گازروبار : اين پل در جاده ي رشت به صومعه سرا بر سر رودخانه  گازروبار ساخته شده و شالوده ي آن به دوره صفوي و قاجار باز مي گردد.

پل خشتي لاهيجان : پل خشتي لاهيجان در شمال غربي لاهيجان در محله پرده سر قرار دارد و متعلق به دوره كياييان است. در ساخت مجدد اين پل در زمان قاجاريه، حاجي جعفرخان بنا را تعمير كلي كرد.

پل خشتي لنگرود : بر اساس اطلاعات كتاب "تاريخ خاني" تا سال 912 هـ . ق در شهرلنگرود فقط پلي چوبي موجود بود. از اين رو ساخت اين پل را مي توان به زمان حكام كيايي گيلان منسوب دانست.

پل خشتي لوشان : اين پل در شهرستان لوشان ، جنوبي ترين شهر استان گيلان و در مسير رشت – قزوين در فاصله 93 كيلومتري مركز استان، واقع است. پل خشتي لوشان روي رودخانه شاهرود ( يكي از شاخه هاي سفيد رود) ساخته شده است.

پل خشتي نال كياشهر : اين پل در راه قديمي لاهيجان به لنگرود، بين روستاهاي ليالستان و نال كيا شهر قرار دارد و به نام سازنده ي آن "حاج يحيي پردسر" نيز ناميده مي شود.

پل خشتي نياكو : پل خشتي نياكو نزديك روستاي نياكو از توابع لاهيجان قرار دارد. طول پل 50 متر و عرض آن 80/5 متر است.

Share

تي تي كاروانسرا
در كنارۀ راست رودخانۀ نسيم رود در مسير راه لاهيجان به ديلمان، يك كاروان سراي قديمي كه از سنگ هاي رودخانه و آجر و گچ ساخته شده است، به چشم مي خورد كه به دورۀ صفوي تعلق دارد. باني كاروان سرا، "تي تي خانم" عمۀ يكي از شاهان صفوي است.

كاروانسراي لات
اين كاروان سرا كه نزد اهالي محل به كاروان سراي شاه عباسي نيز شهرت دارد، در 35 كيلومتري جنوب رشت و در چهار كيلومتري امام زاده هاشم بر سر جادۀ رشت – قزوين واقع شده است.

Share

موزه نيروي دريايي
موزه نيروي دريايي در بندر انزلي ( كاخ رضاشاه ) در ميان باغي وسيع با چشم اندازي زيبا رو به دريا، عمارتي است متأثر از معماري گذشته اروپا كه در تقابل با معماري گيلان شكل گرفته است.

موزه تاريخ چاي ايران
لاهيجان يكي از قديمي ترين و زيباترين شهرهاي استان گيلان است كه قرن ها مقر حكومت سادات كيايي بود. اين شهر به شهر چاي  اشتهار دارد ؛ زيرا چاي كاري در ايران براي نخستين بار به همت حاج محمد ميرزا كاشف السلطنه چاي كار در سال 1319 هـ . ق در لاهيجان آغاز شد و به سرعت در اين شهر و ديگر مناطق سواحل جنوبي درياي مازندران توسعه يافت.

موزه رشت
بناي موزه رشت با قدمتي حدود100سال در زميني به وسعت 700متر مربع وزير بناي به وسعت 560متر مربع قرار دارد. اين بنا متعلق به ميرزا كوچك خان كسمايي يكي از ياران ميرزا كوچك خان مي باشد.

موزه تاريخ طبيعي
بناي اين موزه در سال1357در زيرزميني به مساحت 300مترمربع در دو طبقه جمعا به مساحت440 مترمربع در ساختمان اداره كل حفاظت محيط زيست تاسيس گرديد،راه اندازي و تجهيز اين موزه ازسال1383 برعهده شركت فني، هنري نگارستان بوده است.

موزه حيات وحش
اين موزه تخصصي با مجوز رسمي از سازمان محيط زيست استان گيلان در سال 1384توسط آقاي فرهاد شرفي در داخل بافت شهرك تاريخي ماسوله راه اندازي شد.

موزه مردم شناسي
در مدخل ورودي شهرك تاريخي مالوسه به همت آقاي فرهاد شرفي به عنوان موسس و پشتيباني شهرداري مالوسه و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گيلان مجموعه اي از اشياي مربوط مربوط به فرهنگ مردم ماسوله در ساختماني به وسعت 70 متر مربع ، در سه اتاق به نمايش درآمده است.

موزه آبزيان دانشكده عالي علمي كاربردي ميرزا كوچك خان
براي آموزش علوم و صنايع شيلاتي به دانشجويان رشته شيلات در مقطع كارداني و كارشناسي، توسط متخصصان و استادان، در اين مجتمع موزه اي در فضايي به وسعت 90 متر راه اندازي شده است.

موزه ميراث روستايي گيلان
موزه ميراث روستايي گيلان اولين اكو موزه اي است كه در رابطه با معرفي تاريخچه و نوع فرهنگ و زندگي مردم در فضاي باز ايجاد شده است . در اين موزه معيشت، كار، مسكن، صنايع دستي و انواع فضاهايي كه در يك حوزه خانوادگي وجود دارد بازسازي و به نمايش در آمده است.

Share

سفيدرود
سفيدرود از استان هاي كردستان، آذربايجان سرچشمه مي گيرد. از استان زنجان مي گذرد و در استان گيلان به درياي مازندران مي ريزد.

رود آستاراچاي
رود آستارا مرز ميان ايران و جمهوري آذربايجان است. كناره هاي اين رودخانه از درختان انبوه و بيشه زارها پوشيده است و جلوه اي زيبا دارد.

كَرگان رود
 اين رود بزرگ ترين رودخانۀ ناحيۀ غربي با منطقۀ تالش است. شاخۀ اصلي و مياني اين رودخانه از ارتفاع 3000 متري سرچشمه مي گيرد و با شاخۀ شمالي در ارتفاع 350 متري به هم مي پيوندند. اين رود از شهر "هشت پر" مي گذرد و پلي بر روي آن است.

شفارود
شفارود دومين رودخانۀ پرآب منطقۀ تالش است. شفارود در مسير خود جوي بارهاي متعدد و كوچك را از دو سو در آغوش مي گيرد و با شيبي تند در ناحيۀ "پونل" وارد جلگه مي شود.

ماسوله رودخان
اين رود از ارتفاعات ماسوله سرچشمه مي گيرد و در منطقۀ سرايان به "زيگل" و "ليكوند" تغيير نام مي دهد. حداكثر ارتفاع حوزۀ رود ماسوله 3000 متر است. ماسوله رود در "چومثقال" وارد تالاب انزلي مي شود.

رود شاخزر
رود شاخزر يا جمعه بازار، كه از ارتفاع 3000 متري «مته خاني» سرچشمه مي گيرد. در محل ورود به مرداب انزلي "سيادرويشان" ناميده مي شود. اين رود پيش از رسيدن به مركز تالاب انزلي، شاخۀ "بهمير" را در برمي گيرد.

لنگرود رودخان
اين رود از ارتفاعات 500 متري جنوب لاهيجان، در حوالي منطقۀ آهندان، سرچشمه مي گيرد. اين رود با پيمودن يك پيچ بسيار بزرگ به نام "زاكي بر رودخان"، با پيچ و خم هاي ديگري جادۀ آستانه – لاهيجان را در غرب شهر طي مي كند و در امتداد جنوب غربي – شمال شرقي جريان مي يابد.

شلمان رود
اين رود در محور جادۀ رودسر – لاهيجان نسبتا پرآب است و دو شاخه مهم به نام "تاق ور" از طرف غرب و "شلمان رود" از طرف شرق دارد و در حدود سه كيلومتر پايين تر از شلمان، در يك خم بزرگ به طول 5/2 كيلومتر، "كيارود" به آن مي پيوندد و سپس رودخانه با چند پيچ و خم بزرگ و كوچك، به درياي خزر سرازير مي شود.

پل رود
اين رود بزرگ ترين رود شرق گيلان است. يكي از شاخه هاي بزرگ آن "چاك رود" است كه در غرب تا ناحيۀ "كليشم" و "موسي كلايه" در مقابل رستم آباد در مسير سفيدرود ادامه دارد.

Share

درياي خزر، با وسعتي در حدود 438.000 كيلومتر مربع، بزرگ ترين درياچۀ جهان است. اين دريا در ميان ايران و كشورهاي روسيه، تركمنستان، قزاقستان و آذربايجان گسترده است. كناره هاي جنوبي آن، از خليج مختوم قلي تا آستارا، به خط ساحلي ايران مربوط است. درياي خزر بيش از 6380 كيلومتر ساحل دارد كه در حدود 992 كيلومتر آن از آستارا تا مصب رود اترك متعلق به ايران است. چشم انداز شمالي كناره هاي آن را درياي نيلگون و تا حدودي آرام خزر تشكيل مي دهد و چشم انداز جنوبي آن را (جز بخش غربي كه بيشتر آن مرتفع و مردابي است)، جنگل هاي انبوه دامنه هاي البرز پوشانده است. در فرا سوي جنگل ها، قله هاي سربه فلك كشيده و پوشيده از برف خودنمايي مي كنند كه زيبايي خاصي به منطقه بخشيده اند.

Share
X