برای مشاهده مشخصات هر استان بر روی ناحیه مربوط به آن در نقشه کلیک کنید

معرفی وبلاگ
تـنـیـده یـاد تـو در تــار و پــودم مـیـهـن ای مـیـهــن/ بـود لـبـریـز از عـشـقـت وجـودم میهن ای میهن/... *ضمن تشکر از بازدید شما کاربر گرامی، امید است توانسته باشیم ذره ای از زیباییهای تمام نشدنی میهن عزیزمان ایران را در این وبلاگ نشان دهیم. راهنمایی های شما بزرگواران، چراغ هدایتگر ما خواهد بود.*
صفحه ها
دسته بندی موضوعی
آرشیو
لینک دوستان
سایت های منبع و مرتبط
لوگوها











كد لوگوي میهن ما

ابزارها و برنامه ها






Google

در وبلاگ میهن ما
در كل اينترنت

تماس با ما

آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 12435046
تعداد نوشته ها : 714
تعداد نظرات : 19

PageRank Checking Icon

آذربایجان شرقی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
آذربایجان غربی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اردبیل
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اصفهان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
ایلام
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
بوشهر
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
تهران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
چهارمحال و بختیاری
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان جنوبی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان رضوی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان شمالی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خوزستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
زنجان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سمنان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سیستان و بلوچستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
فارس
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قزوین
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قم
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کردستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمانشاه
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کهکیلویه و بویراحمد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گلستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گیلان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
لرستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مازندران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مرکزی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
هرمزگان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
همدان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
یزد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما

ابزار هدایت به بالای صفحه

اسلایدر


مترجم سایت


مراسم زار
مراسم خاصي كه براي بيرون كردن مرض از جسم بيمار اجرا مي شود.


مراسم قبله دعا 
 مراسم دعا براي باريدن باران در زمان خشكسالي برگزار مي شود.


مراسم زنبيل گردان 
 اين مراسم براي بچه 18 ماهه يا دو ساله كه هنوز راه نيفتاده است، انجام مي گيرد.


نوروز 
 مراسم سال شمسي در كشور ما هميشه توأم با رسمها و آداب خاصي مي باشد كه تنوع آن بسيار چشمگير است. نواحي مختلف ايران، همسو با تأثيري كه از فرهنگهاي مجاور گرفته اند، اين مراسم را كه اغلب بجا مانده از دوران باستان مي باشد، برگزار مي كنند. در منطقه مورد بررسي به نظر مي رسد بعلت نزديكي به خليج فارس و برگرفتن عناصري از فرهنگ كشورهاي عربي مجاور، خصوصأ پس از اسلام، اين مراسم خصوصأ نوروز به مرور كمرنگ تر شده و كمتر از مناسبتهاي مذهبي در يك سال قمري به آن توجه مي شود.


چهارشنبه سوري 
 مراسم شب چهارشنبه سوري عملأ در اين منطقه برگزار نمي شود و مردم عليرغم آشنايي با آن و دانستن مناسبت و ارتباط آن با عيد نوروز، آن را كمتر مورد توجه قرار مي دهند. در روزهاي قبل از عيد مردم در نواحي مختلف مراسم و آدابي دارند كه تحت عناوين مختلفي از قبيل روز دمور، روز نوروزي مرده ها يا روز سفره اموات به چشم مي خورد.


روز دمور ruze damur 
 در شهر رودان، چند روز قبل از آغاز سال جديد، خانواده ها همراه با كودكان و گاه اقوام نزديك خود به باغهاي مجاور شهر، خصوصاً نخلستانها رفته و ضمن صرف ناهار در آنجا به كمك طنابي كه از برگ درخت خرما بافته مي شود و چيلك chilak نام دارد، تابي به دو درخت خرما مي بندند كه به آن دمور مي گويند. كودكان با آن تا غروب بازي كرده و عصر هنگام همگي به خانه هايشان باز مي گردند. البته اين رسم امروزه كمتر انجام شده ولي در گذشته اكثريت غريب به اتفاق مردم آن را انجام مي دادند.


روز نوروزي مرده ها 
 در روستاي سياه مغان مردم يك هفته قبل از عيد سفره اي در خانه خود يا به شكل اشتراكي در منزل اقوام يا همسايگان مي اندازند كه به آن نوروزي مرده ها گفته مي شود. اين سفره كه به مناسبت يادبود اموات در آخرين روزهاي سال انداخته مي شود، شامل غذاهايي است كه هر كس به منظور خيرات براي اموات خود ريخته و در آن قرار مي دهد. يكي از اصلي ترين موادي كه جهت خيرات در اين سفره گذاشته مي شود، خرماي ماليده اي است كه از تابستان در مشك بدين منظور ذخيره مي شود. اين خرما همراه با باقلا پلو يا شير در اين روز صرف مي شود. در سفره نوروزي مرده ها شير كيسه اي (ماست چكيده) نيز مي گذارند. اين سفره پيش از اين بين ناشتائي و چاشت، بين صبحانه و ناهار، انداخته و مواد آن صرف مي شد. اما امروزه بعنوان ناهار خورده مي شود. اين مراسم در هر روزي غير از دوشنبه و چهارشنبه قابل اجرا مي باشد.


روز سفره اموات 
 در روستاي زيارت پير چوگان روزي تحت همين عنوان به چشم مي خورد. در اين روز كه ده روز قبل از مراسم آن انجام مي شود، هركس به فرا خور وضعيت مادي و اقتصادي اش براي خيرات اموات خود غذا يا ميوه و شيريني تهيه كرده و تمام روز در خانه خويش مراسم فاتحه و قرآن خواني برگزار مي كند. اين مراسم سرانجام با خوردن شام در منزل صاحب خانه پايان مي پذيرد.


خانه تكاني 
 مردم شهر رودان و روستاهاي تابع آن، چند روز قبل از آغاز سال نو شروع به خانه تكاني مي كنند. البته در بعضي نقاط مانند روستاي زيارت مردم خانه تكاني خود را اول پاييز انجام داده و ديگر براي نوروز اين كار را نمي كنند. خانه تكاني نوروزي همچون ساير نقاط كشور شامل شستن اشياي قابل شسشوي منزل و نيز گردگيري كلي خانه مي باشد.


جشن هاي مذهبي 
 جشن هاي مردمان استان هرمزگان به سه دسته جشن هاي ملي، خصوصي، محلي و مذهبي تقسيم مي شوند. جشن هاي مذهبي به همان جشن هاي رايج در سراسر كشور در ميلاد ائمه معصوم(ع) و مناسبت هاي مختلف مذهبي اطلاق مي شوند. جشن هاي مذهبي تحت عنوان مولودي در استان هرمزگان جشن گرفته مي شوند كه اين آيين ها در مسجد ها و مهديه ها انجام مي شوند. روزهاي مولودي‎ خواني كه در جزيره قشم برگزار مي‎شود، به ترتيب تولد حضرت پيامبراكرم (ص)، معراج پيامبر(ص) در شب ٢٧ رجب، عيد فطر در اول شوال و عيد قربان در دهم ذيحجه هستند. مردم استان هرمزگان پاي بند اصول دين اسلام بوده و به همين مناسبت، آداب و رسوم ايشان نيز بيش تر در حول و حوش مراسم مذهبي و برگزاري جشن‎ها و اعياد ديني قرار مي گيرند. رفتن قبله دعا نوعي مراسم باران خواهي اهالي استان هرمزگان است كه از مراسم قديمي مردم اين استان بوده و تاكنون نيز حفظ شده و براي اهالي جنبه تقدس پيدا كرده است. در سال‎هايي كه در استان و به خصوص در جزايري چون قشم؛ به‎موقع باران نمي‎بارد و آب بركه‎ها و چاه‎ها تمام مي شود و در دشت‎ها و صحراها، خشكي جاي سرسبزي و خرمي را فرا مي‎گيرد و درخت‎ها زرد مي شوند و كشاورزان قادر به كشت و كار نيستند و حيوانات علوفه و آب نمي‎يابند و انسان‎ها تشنه مي‎مانند، امام جماعت و پيشواي مذهبي قشم كه در عين حال مردي با تقوي و پرهيزگار است، به تكاپو افتاده و مقدمات رفتن مردم را به «مصلي» و اجراي مراسم «قبله دعا» فراهم مي‎سازد. اين مراسم براي طلب باران است.


زنبيل گردانيدن 
 رسم زنبيل گردانيدن نيز از آيين هاي مرسوم در استان هرمزگان است. در هرمزگان گاهي اتفاق مي‎افتدكه بچه‎اي در سن 18 ماهگي يا دو سالگي به اصطلاح محلي پا‎ نگرفته و راه نمي افتد. پدر و مادر طفل، براي راه افتادن بچه خود، يك روز بر و بچه‎هاي همسايه را خبر مي كنند و فرزند خودشان را در يك زنبيل كه با پوشال درخت خرما، درست شده ؛ مي گذارند و آن را به دست بچه‎هاي همسايه مي سپارند تا زنبيل محتوي بچه را به درب حداقل شش خانه ببرند. بچه ها با ترتيب خاصي دو طرف زنبيل را گرفته و در حالي كه زنبيل را مثل يك تخت روان حركت مي‎دهند با صداي بلند اين عبارت را مي خوانند: كندو پا نداره، خيرش بكن به كندو، تا كندو پا بگيره، كندو پا نداره ، خيرش بكن ... بعد با همان تشريفات زنبيل را به درب خانه‎هاي ديگر مي‎برند و عبارات بالا را دسته جمعي مي‎خوانند و اين كار در حدود دو ساعت طول مي‎كشد، در خاتمه مراسم دوباره زنبيل محتوي بچه را به خانه پدر و مادر طفل برگردانيده و بچه را تحويل مي دهند. اهالي عقيده دارند كه بعد از انجام چنين مراسمي، طفل پا مي‎گيرد و راه مي‎افتد.


رسم قرباني براي ريزش باران
 بر اساس يك رسم قديمي، همه ساله در استان هرمزگان به خصوص؛ جزيره قشم براي ريزش به ‎موقع باران و يا ريزش زودتر و بيشتر باران، تعداد قابل توجهي گوسفند قرباني مي‎كنند و گوشت آن‎ها را به صورت خورش درآورده و به همراه برنج بين مستمندان توزيع مي‎نمايند. مراسم در بيرون شهر صورت مي گيرد و پيش از هر كاري اهالي به خواندن نماز مي‎ايستند و سپس گوسفندها را ذبح مي‎كنند، هم زمان با فراهم كردن مراسم قرباني، آب انبارهاي خود را كه در محل به نام بركه معروف است؛ تخليه و تميز كرده و منتظر ريزش باران مي مانند.


Share
X