برای مشاهده مشخصات هر استان بر روی ناحیه مربوط به آن در نقشه کلیک کنید

معرفی وبلاگ
تـنـیـده یـاد تـو در تــار و پــودم مـیـهـن ای مـیـهــن/ بـود لـبـریـز از عـشـقـت وجـودم میهن ای میهن/... *ضمن تشکر از بازدید شما کاربر گرامی، امید است توانسته باشیم ذره ای از زیباییهای تمام نشدنی میهن عزیزمان ایران را در این وبلاگ نشان دهیم. راهنمایی های شما بزرگواران، چراغ هدایتگر ما خواهد بود.*
صفحه ها
دسته بندی موضوعی
آرشیو
لینک دوستان
سایت های منبع و مرتبط
لوگوها











كد لوگوي میهن ما

ابزارها و برنامه ها






Google

در وبلاگ میهن ما
در كل اينترنت

تماس با ما

آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 12435018
تعداد نوشته ها : 714
تعداد نظرات : 19

PageRank Checking Icon

آذربایجان شرقی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
آذربایجان غربی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اردبیل
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اصفهان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
ایلام
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
بوشهر
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
تهران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
چهارمحال و بختیاری
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان جنوبی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان رضوی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان شمالی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خوزستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
زنجان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سمنان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سیستان و بلوچستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
فارس
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قزوین
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قم
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کردستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمانشاه
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کهکیلویه و بویراحمد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گلستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گیلان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
لرستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مازندران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مرکزی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
هرمزگان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
همدان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
یزد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما

ابزار هدایت به بالای صفحه

اسلایدر


مترجم سایت


حمام گله داري 
 حمام گله داري تنها حمام باقيمانده قديمي شهر بندرعباس است كه در محله اوزي‌ها قرار دارد و احداث آن دراواخر قرن سيزدهم هجري قمري صورت گرفته است. در حال حاضر به عنوان موزه مردم شناسي استان هرمزگان مورد بهره برداري مي باشد. در حاشيه خليج فارس و در بلوار ساحلي شهر بر روي بستري رسي كه قابليت نفوذپذيري آن به دليل اشباع شدن از آب دريا بسيار زياد است، يكي از حمام هاي قديمي به جا مانده شهر بندرعباس بنا شده است  اين بنا كه احتمالاً به دوره صفوي مربوط است در دوره قاجار( اواخر قرن 3 ه . ق) به وسيله حاج شيخ احمد گله داري به مسجد گله داري وقف شده است. بناي حمام به شكل مستطيل و سقف آن شامل چند گنبد كوچك و بزرگ است. حمام گله داري دو دوره مرمت را در سي سال گذشته پشت سر گذاشته است. در گذشته مردم از آن به عنوان حمام عمومي استفاده مي كردند. مصالح بكار رفته، از آنجا كه اين ناحيه داراي رطوبت بالايي است در اين بنا بيشتر از سنگ‌هاي دريايي - اسفنجي و ساروج محلي و گچ دستكوب استفاده شده ‌است. فضاي معماري حمام گله داري مانند ساير حمام‌هاي ديگر نواحي كوير مركزي داراي فضاهاي بينه، سر بينه، گرمخانه و خزينه ‌است. بنا داراي پنج گنبد بزرگ و كوچك است. در ورودي حمام گله داري راهرو هشتي كوچك قرار دارد تا دما و رطوبت، فضاي داخلي تنظيم شود. فضاي بينه به شكل هشت گوش ساخته شده و در اطراف آن چهار صفه يا سكوي نشيمن و رختكن ديده مي‌شود. سيستم گرمادهي حمام شامل انبار سوخت، آتشدان، ديگ، دودكشها و گودال جمع آوري خاكستراست. فضاي گرم كننده حمام كه به علت نگهداري گرما در عمق زمين قرار گرفته‌است، آب مصرفي حمام از چاهي به عمق ده متر كه هنوز پابرجاست، تامين شده‌ است. در وسط سقف حمام روزنه‌هايي به عنوان نورگير در هر يك از فضاها وجود دارد كه عمل نورگيري و تهويه در حمام توسط همين روزنه‌ها صورت مي‌گرفت. بدين ترتيب كه با بازو بسته كرودن در فصولي ازسال دما و رطوبت داخل حمام را تنظيم مي كردند. اين اثرتاريخي به شماره ۲۰۰۳ درفهرست آثار ملي، در سال ۱۳۷۴ خورشيدي به ثبت رسيده‌است.

Share

تپه كولغان قشم 
 بالاي يكي از تپه هاي كولغان، آثار معماري و آبراهها ( كانالهاي) سالمي باديوارهاي سنگي به طول بيش از صد مترباقي مانده است كه نوعاً جالب توجه هستند. در قسمت ديگري از قبرستان منظمي با قبرهايي در دو رديف و با فاصله دو متر از يكديگر وجود دارد. نشانه هاي باقي مانده از اتاقك هاي مجاور تپه گوياي آن است كه اين محل احتمالاً بازاري بوده كه رونق بسيار داشته است. در كنار اين ويرانه ها سه حوض حفر شده در داخل سنگ وجود دارد كه بزرگ ترين آنها 12 متر طول و چهار متر عرض دارد. درخت كنار تنومند و زيبايي نيز در جوار آن قرار دارد. تپه هاي كولغان مشرف بر دريا و سد خاكي ( بالاتل) هستند و از زيبايي و چشم انداز بسيار جالبي برخوردارند. عده اي معتقدند كه اين مكان نيايشگاه ناهيد بوده است.


شهر تاريخي حريره 
 گستره پستي و بلندي ها و خرابه‌هاي شهر قديمي حريره حدود 120 هكتار وسعت دارد. اين وسعت بازگو كننده اين مطلب است كه روزگاري شهري بزرگ و آباد در اين منطقه وجود داشته و جمعيت كثيري را در خود جاي مي داده است. آن چه امروز از اين شهر بر جاي مانده حجمي از معماري شهري است. بندر شهر تاريخي حريره يك شهر يك پارچه و متمركز با معماري برون گرا بوده و از معماري دفاعي و درون گراي ديگر شهرهاي تاريخي ايران در آن نشاني نيست. انتخاب اين بخش از جزيره براي ايجاد شهر حريره طبيعي ترين و معقول ترين انتخاب بوده است چرا كه ساحل صخره‌اي مرتفع آن از سطح دريا تقريباً 10 متر بلندتر است و وجود سه خليج و دماغه كه نقش بندرگاه طبيعي را دارد و نيز درياي نسبتاً آرام تر از ديگر كرانه‌ها و سواحل جزيره خود عامل شكل گيري شهر در ساحل شمالي شده است.


شهر زيرزميني 
 قنات كيش بيش از 2500 سال قدمت دارد و آب شيرين قابل شرب ساكنان جزيره را تأمين مي كرده ولي اكنون به يك شهر زيرزميني شگفت انگيز بدل شده كه بيش از 10000 متر مربع وسعت دارد. شهر زير زميني كاريز در فاز يك خود به قسمت هاي مختلف از جمله غرفه هاي صنايع دستي ايران و جهان، رستوران سنتي و جديد، موزه سالن آمفي تئاتر سالن كنفرانس، گالري هاي هنري تقسيم و قابل بهره برداري خواهد بود. شهر كاريز در عمق 16 متري زير زمين قرار دارد. سقف آن هشت متر ارتفاع و بيشتر سقف آن مملو از سنگواره، صدف و مرجان هايي است كه با نظر كارشناسي 270 تا 570 ميليون سال قدمت دارد.


شهر قديـمي خــربز 
 اخيراً هنگام حفاري هاي باستان شناسي در جزيره قشم آثار يك شهر قديمي كشف شد. اين شهر كه تا قرن چهارم هجري قمري شهري آباد بوده است، به دوره ساسانيان مربوط است. در حفاري هاي انجام شده، سفالينه ها و آثار بسياري از محل به دست آمده است. طول تقريبي شهر خربز هفت كيلو متر است و از منابع آب شيرين برخوردار است.


اسكله باستاني بندر لافت 
 در بندر لافت، آثار اسكله اي وجود دارد كه به دوران مادها، هخامنشيان و ساسانيان مربوط است. طول اين اسكله 130 متر و ضخامت اصلي كف آن هفت متر و ديوارهاي روي اسكله سه متر مي باشد كه با سنگهاي لبه دار ساخته شده است.


شهر باستاني كنگ 
 در تپه هاي اطراف بندرلنگه آثار باقي مانده از يك شهر مربوط به سه هزار سال پيش پا برجاست. شهر به احتمال زياد در اثر آتش سوزي و يا زلزله در زير خاك مدفون شده است. از پيشينه اين شهر اطلاعي دقيقي به دست نيامده است.


محله باستاني سورو 
 محله سورو در غرب شهر بندرعباس قرار دارد. از اين محله سكه هاي متعددي مربوط به دوران مختلف به ويژه دوران ساساني صفويه و قاجاريه به دست آمده است كه اكنون در موزه بندرعباس نگهداري مي شود. از سكه هاي مشكوفه چنين بر مي آيد كه ملوك هرمز صاحب ضرابخانه بوده اند و به غير از مسكوكات مس و نقره، مسكوكات طلا هم ضرب مي كرده اند. درسال 1925، تعداد 64 سكه طلا ضرب ملو ك هرمز و جرون در قريه گودو كشف شده است.

Share

 آب انبار شيرين و فرهاد

Share

غارهاي خَربَس 
 در فاصله 11 كيلومتري شهر قشم بر سينة كوهي مشرف به دريا، معماري صخره اي به نام غارهاي خربس وجود دارد كه از غارهاي دريايي است و بر اثر گرداب و تخليه ماسه ها از حفره سنگ ها به وجود آمده است. عمر اين غارها به دوره مادها مي رسد. اين غار داراي تالاري است كه محل به جا آوردن مراسم مذهبي ويژه اي براي بزرگداشت در گذشتگان و احتمالاً مركز پرستش ايزد مهر يا ميترا بوده است.

غار نمكدان 
 اين غار با طول 6850 متر بزرگ ترين غار نمكي جهان مي باشد. بخشي از كوه هاي جزيره قشم به دليل انباشتگي و رسوب نمك موجود در آب دريا در گسل هاي عميق تبديل به كوه ها و غارهاي نمكي شده است كه كوه نمكدان در غرب جزيره نيز از اين دسته مي باشد.

Share

بقعه شيخ برخ الاسود 
 اين بقعه در حدود سال 244 ه.ق در قريه گوشه قشم ساخت شده است.
بقعه خضر 
 بقعه خضر در كنار جاده بندر عباس واقع شده است.

بقعه الياس 
 بقعه الياس يكي از بقعه هايي است كه همواره مورد احترام مردم منطقه است.
نيايشگاه ميترا 
 در 15 كيلومتري شهر قشم، در مسير راهي كه به منطقه باستاني جزيره يا خربس و سپس به بندر سوزا منتهي مي شود، يك رشته كوه طولاني وجود دارد كه در دل آن معماري صخره اي شگفتي قرار دارد. ورود به اين فضاي صخره اي از طريق روزنه هاي غار مانندي ممكن است كه تعداد آنها به نه روزن در سه رديف مي رسد. در رديف بالا شش، در حاشيه وسط دو و در پايين يك روزن تعبيه شده است. درپشت روزنه ها، تالاري به مساحت 25 متر مربع و با ارتفاع 2/70 متر در دل صخره و سنگ حفر شده است. سقف تالار مسطح است. اين تالار محل به جاي آوردن مراسم مذهبي ويژه اي براي بزرگداشت در گذشتگان و به احتمال بسيار قوي مركز پرستش (ايزدمهر) يا (ميترا) بوده است. بررسي اجمالي و جزئيات داخلي آن، نشانگر احداث در دوره مادها است. اين مجموعه، از نظر نما سازي، با معبد يا آرامگاه صخره اي (كلات خورموج) در دامنه كوه مند بوشهر شباهت بسيار دارد. هم جواري اين محل با شهر باستاني خربز نشان مي دهد، در دوره مادها يك تمدن بزرگ پيشرفته در جزيره قشم وجود داشته است.

Share

سنگ نوشته هاي بادافشان 
 در منطقه اي به همين نام در فاصله 25 كيلومتري شمال رودان، روي سنگ هاي ستبر كلماتي به خط ميخي و نقاشي هايي بديع وجود دارد كه قدمت آنها به دوران ايلامي و آشوري مي رسد.

Share

خانه مصري : خانه تاريخي مصري در بافت قديم شهر بروجرد ( محله صفا ) و در مجاورت پارك صامتيه (آرامگاه صامت بروجردي) قرار دارد و با توجه به موقعيت بنا (برخيابان اصلي) و مجاورت آن با بناهاي تاريخي ديگر (خانه افتخارالاسلام ، خانه بيرجندي ، حمام سيد و ...) داراي ارزش كالبدي - اجتماعي خاصي مي باشد.


خانه آخوند ابو : خانه تاريخي آخوند ابو در بافت قديم شهر خرم آباد و ضلع شمالي مقبره اي معروف به مقبره باباطاهر ، ضلع غربي قلعه فلك الافلاك و در سمت راست خيابان دوازده برجي قرار دارد . اين خانه متعلق به آخوند ابو بوده كه بنا به نقل محلي به منظور انتصاب به قاضي القضاتي شهر از بحرين دعوت شده بود . بر اساس بررسي اوليه اين بنا در اواسط دوره قاجار ساخته شده است .


خانه حاج افتخارالاسلام : شهر تاريخي بروجرد داراي چهار محله به نام هاي دودانگه ، صوفيان ، رازان و بروا و يخچال است . همه محله ها پيرامون بازار اصلي شهر و در حد فاصل دو مسجد جامع و سلطاني قرار گرفته اند . در محله صوفيان گذري است كه آن را كوچه آقا مي گويند . در اين بخش به صورت متمركز سه خانه قديمي (خانه حاج آقا كمال طباطبايي ، خانه مغيث الاسلام و خانه افتخار الاسلام) در كنار هم قرار دارند زمان ساخت اين بنا مربوط به دوره قاجار و وجه تسميه آن نيز به نام صاحب آن يعني حاج افتخارالاسلام نبوي طباطبائي يكي از نوادگان ميرزا محمد جد طباطبائي هاي بروجرد است .

Share

حمام اشترينان : حمام تاريخي اشترينان در شهر اشترينان از توابع بروجرد واقع شده و از نظر موقعيت جغرافيايي در منطقه زاگرس و داراي آب و هوايي معتدل مي باشد . اين حمام در محله اي به نام گودرزي ها واقع شده و قدمت آن احتمالاً مربوط به اواخر قاجار بوده و بنا به گفته اهالي محل توسط فردي خير احداث شده است .


حمام گپ(آسيا) : حمام تاريخي گپ (آسيا) كه بخش اصلي آن بر روي چهارستون سنگي قرار گرفته ، در دوران قاجاريه ساخته شده است . اين حمام به وسيله چند پله ارتباطي از خيابان مجاور (خيابان حافظ) به سربينه مرتبط مي گردد كه در حدود سه متر از سطح خيابان پائين تر است.در گوشه شمال شرقي ورودي حمام گرم (در حد فاصل حمام گرم و حمام سرد) فضايي كوچك با پوشش تاقي ساخته شده كه بخشي از آن جهت استقرار دلاك و بخشي ديگر جهت انجام كارهاي نظافتي تعبيه شده است . در زمان ساخت حمام سوخت مورد نياز چوب ، هيمه ، خار و خاشاك و ديگر مواد سوختي مشابه بودند كه فضاهاي انبار مورد نياز آن ها هنوز هم باقي است .

Share

بازار ميرزا سيدرضا : بازار سرپوشيده يا كاروان سراي ميرزا سيدرضا در سال 1301 هجري قمري به همت ميرزا سيدرضا كه زاده نقوش بود ، در خرم آباد ساخته شد . ميرزا سيدرضا ابتدا مستوفي حكومت بود و سپس به مقام نايب الحكومتي رسيد . اين بازار كه سال ها مركز داد و ستد و فعاليت هاي اقتصادي شهرهاي اطراف خرم آباد نيز بود دو راسته دارد . راسته خاوري شامل 24 دهنه دكان و راسته شمالي شامل 16 دهنه دكان و محوطه و صحن بارانداز با 24 دهنه دكان است .


بازار قديمي بروجرد : بازار بزرگ بروجرد از مراكز قديمي اين شهر است كه نبض اقتصادي منطقه را در دست دارد . ساختار فعلي بازار بزرگ بروجرد در دوران قاجار طراحي شده است كه همراه با مسجد سلطاني ( امام خميني) از ديدني هاي جالب مركز شهر بروجرد به حساب مي آيد . بازار بروجرد بطور كلي شامل سه دسته از بخش هاي مختلف است. راسته بازارها ، كاروانسراها و مراكز جانبي راسته بازارها : بخش عمده بازار بروجرد را راسته هاي مختلفي تشكيل مي دهند كه هر يك اختصاص به شغل و حرفه خاصي دارند . بزرگترين راسته بازار بروجرد ، به راسا مشهور است كه ساده شده راستا و راسته است و بعضا به اسم بازار بزرگ يا راسته بازار هم شهرت يافته است .

Share

كاروانسراي چارتا : اين كاروانسرا در دامنه جنوبي كوه كيالو و بعد از كاروانسراي سرو گل و قبل از كاروانسراي رزه واقع شده است . اطراف كاروانسراي خالي از سكنه بوده .پلان كاروانسرا مستطيل شكل و به ابعاد 525 × 28/5 با جهت شرقي غربي مي باشد . ورودي بنا در قسمت جنوبي مي باشد . كاروانسراي چارتا در بين كاروانسراهايي كه تاكنون شناسايي شده بزرگترين طول را با52/5 متر دارا مي باشد . علاوه بر آن كمترين عرض را با 5/28 متر ما بين كاروانسراهايي كه تاكنون شناسايي شده به خود اختصاص داده است . برخلاف كاروانسراهاي گذشته در اين كاروانسرا مطلقاً از آجر استفاده نشده است.


كاروانسراي "ميشوند" : اين كاروانسرا به فاصله حدود 60 متري رودخانه" ميشوند" سرحد فاصل كاروانسراي آوسر و كاروانسراي سرو گل در شمال منطقه كوه خرگوشان در رشته كوه كيالو واقع شده است . ارتفاع كاروانسرا از سطح رودخانه حدوداً 20m است . كاروانسرا با پلان مستطيل شكل چهار برج در چهار گوش مي باشد كه تنها برج غربي آن پابرجاست و بقيه برجها تخريب شده است .


كاروانسراي چمشك : اين كاروانسرا در دامنه كوه شخسك در مسيرراه باستاني شاپور خواست به خوزستان در روستاي پشت تنگ چشمك واقع در 46 كيلومتري خرم آباد واقع شده است . پلان آن تقريباً مربع و در ساخت آن از سنگ ، آجر و ملات گچ استفاده شده است . ناودانهاي آن همه از سنگ و داراي بارويي با كنگره هاي نيم دايره تزئيني است . كاروانسراي چمشك داراي 19 اتاق ، دو اصطبل و سه حياط مي باشد .


كاروانسراي گوشه شينه شاه (شهنشاه ) : كاروانسراي گوشه در حدود 20 كيلومتري جنوب خرم آباد و بعد از كاروانسراي ميرزا سيد رضا و قبل از كاروانسراي چمشك به فاصله يك منزلي خرم آباد واقع شده است . كاروانسراي گوشه در داخل روستاي گوشه به فاصله 50 متري شمال غرب مقبره شجاع الدين خورشيد سرسلسله اتاكبان لركوچك واقع شده است . بناي موجود كاروانسراي به نظر مي رسد از دوره صفوي بوده و تعميراتي نيز در دوره قاجار در آنان انجام شده . مردم منطقه اين كاروانسرا را به عنوان كاروانسراي شاه عباسي مي شناسند .

Share

تپه‌هاي‌ باباخاني‌ : در فاصله‌ يك‌ كيلومتري‌ دهانه‌ شمالي‌ «سنگ‌ موسي‌» در بخش‌ چگني‌خرم‌آباد ، دو تپه‌ به‌ فاصله‌ 200 متر از يكديگر قرار دارند كه‌ تپه‌ شرقي‌ را «باباخاني‌» و تپه‌ غربي‌ را «تخته‌ چراغ‌» مي‌گويند . روي‌ هر دو تپه ‌، سفال‌هاي‌ شكسته‌ بسيار وجود دارد . به‌ احتمال‌ زياد ، طبقه‌ اول‌ تپه‌ها به‌ دوره‌ اسلامي‌ و طبقات‌ زيرين‌ آن‌ به‌ دوره‌هاي‌ پيش‌ ازاسلام‌ مربوط‌ است ‌.

تپه‌ كرگونه‌ : اين‌ تپه‌ در شمال‌ دهستان‌ «تشكن‌» از توابع‌ بخش‌ چگني‌ خرم‌آباد و در دامنه‌ سفيد كوه‌ واقع ‌شده‌ است ‌. از اين‌ تپه ‌، انواع‌ ابزارهاي‌ سنگي‌ مانند : تيغ‌ چاقو و قطعات‌ سفال‌ به‌ رنگ‌هاي‌ مختلف‌ كه‌ برخي‌ از آن‌ها به‌ دوره‌ شوش‌ اول‌ مربوط‌ مي‌شود ، يافت‌ شده‌ است ‌.

تپه‌ سراب‌ ناوه‌كش‌ : در مركز روستاي‌ سراب‌ ناوه‌كش‌ بخش‌ چگني‌ خرم‌آباد ، در ضلع‌ شمالي‌ چشمه‌اي ‌، يك‌ تپه‌ بزرگ‌ وجود دارد كه‌ در مقطع‌ جنوبي‌ آن ‌، قسمتي‌ از ديوار پيدا شده‌ كه‌ با سنگ‌هاي‌ بزرگ‌ و ملاط‌ و قلوه ‌سنگ‌ ساخته‌ شد است ‌. اين‌ بنا ممكن‌ است‌ قسمتي‌ از يك‌ قلعه‌ بزرگ‌ دوره‌ ساساني‌ باشد . در فراز تپه‌ نيز انبوهي ‌از سفال‌ شكسته‌ وجود دارد .

تپه هاي باستاني ازنا : در اطراف ازنا قلعه و يا روستاهاي بسيار قديمي وجود داشته كه متعلق به قبل از ظهور اسلام بوده و در طي قرن هاي متمادي مخروب و به صورت تپه در آمده‌اند در اصطلاح محلي به اين تپه‌ها چغا گفته مي شود .

تپه خانجان خاني خرم آباد : در جنوب دهستان ده پير قرار گرفته و داراي آثار سفالي ساساني است . از قسمت هاي بريده آن كوزه هاي محتوي استخوان پيدا شده است . روي اين تپه ، در ميان خانه هاي روستايي قبري قرار دارد كه مورد احترام است و به «سرمگو» مشهور است . پايه ستون هاي سنگي متعدد موجود اين محل علي الظاهر به دوره پارت ها مربوط است

تپه قرق : تپه قرق در روستايي به همين نام در 24 كيلومتري جنوب خاوري بروجرد قرار دارد . پنج طبقه از اين تپه مشخص و آشكار شده است . در اين تپه ، سفال هاي منقوش هم زمان تپه گيان و نيز كوهدشت لرستان يافت شده است . نقش سفال ها به رنگ اخرايي و به اشكال هندسي يا سبدباف است . سفالينه هاي عصر اشكاني نيز در اين تپه ديده شده است .

تپه قلاميان (رميو) : در فاصله سه كيلومتري بروجرد در روستاي رميو (رميان) تپه اي نسبتاً بزرگ است كه به نام همين روستا خوانده مي شود و در اهميت آن همين بس كه آثار چندين تمدن را مي توان در آن باز يافت . اين محل حتي تا قرن نهم يكي از قلعه هاي مهم بوده و اين همان قلعه اي است كه به فرمان امير تيمور گوركاني از نو ساخته شد و سيف الدين قله اش به كوتو والي آن منسوب شد .

تپه حمام دلفان :
اين تپه كه در 25 كيلومتري دلفان و در روستاي يارآباد واقع شده ارتفاع زيادي ندارد و از قديم به حمام معروف بوده است . در اطراف تپه گورهاي باستاني بسياري وجود دارد كه گويي اهالي روستا و ديگران بيشتر با حفاري غيرمجاز ؛ اشياي به دست آمده از طلاي منقوش را به غارت و يغما برده اند . در آن روزگار گويا يكي از آيين هاي رايج تدفين ، سكه گذاشتن در دهان مردگان بوده است . بدين گونه اگر در قبري آثار باارزش ديگري يافت نمي شد ؛ دست كم سكه‌اي از دهان جمجمه‌‌اي پيدا مي‌شد . يكي از سكه هاي به دست آمده از اين تپه به دوره ساساني تعلق دارد .


تپه هاي چغاسبز و كفتارلو : اين دو تپه باستاني در دهستان رومشكان كوهدشت واقع شده اند . آثار به دست آمده از تپه چغاسبز ، با ظروف شوش اول مطابقت دارند . از قسمت هاي كاوش شده اين تپه كوزه ، ديگ ، خمره‌هايي با نقش پرنده و شكارهاي كوهي و نقش هاي ساده و ظروف بدون نقش بيرون آورده شده است . ظروف تپه كفتارلو ، هم عصر با ظروفي هستند كه از تپه گيان نهاوند به دست آمده اند .

تپه پياره : تپه پياره در محلي به نام «كول وايم» در طرهان كوهدشت واقع شده است . اندازه اين تپه 200×300 متر و ارتفاع آن 10 متر است كه بر دره‌اي به نام «باريكه» مشرف است. در اين تپه ، دو نوع گور ديده شده است . گورهايي كه در آن اسكلت انسان با اشياي سفالي و مفرغي و مجسمه هايي از حيوانات و گاه سلاح هاي جنگي مانند خنجر ، گرز و تبر به دست آمده است و گورهايي كه در كنار آن‌ها اسكلت اسب يا ابزارهاي برنزي از قبيل دهنه ، ركاب و ... يافت شده است .

تپه دركه : يكي از تپه هاي مهم پيش از تاريخ كه از چشم دانشمندان و باستان شناسان دور مانده تپه‌اي به نام دركه است . اين تپه در شمال خاوري كوهدشت و در فاصله 24 كيلومتري روستاي «ابوالوفا» واقع شده است . از طبقه مياني تپه ظروف سفالي و برخي ظروف مفرغي يافت شده كه سفال هاي آن به رنگ قرمز و مشابه ظروف سه پايه داري هستند كه پروفسور «گريشمن» آن‌ها را از طبقه سوم «تپه گيان» بيرون آورده بود .

Share
X