برای مشاهده مشخصات هر استان بر روی ناحیه مربوط به آن در نقشه کلیک کنید

معرفی وبلاگ
تـنـیـده یـاد تـو در تــار و پــودم مـیـهـن ای مـیـهــن/ بـود لـبـریـز از عـشـقـت وجـودم میهن ای میهن/... *ضمن تشکر از بازدید شما کاربر گرامی، امید است توانسته باشیم ذره ای از زیباییهای تمام نشدنی میهن عزیزمان ایران را در این وبلاگ نشان دهیم. راهنمایی های شما بزرگواران، چراغ هدایتگر ما خواهد بود.*
صفحه ها
دسته بندی موضوعی
آرشیو
لینک دوستان
سایت های منبع و مرتبط
لوگوها











كد لوگوي میهن ما

ابزارها و برنامه ها






Google

در وبلاگ میهن ما
در كل اينترنت

تماس با ما

آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 12437998
تعداد نوشته ها : 714
تعداد نظرات : 19

PageRank Checking Icon

آذربایجان شرقی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
آذربایجان غربی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اردبیل
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اصفهان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
ایلام
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
بوشهر
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
تهران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
چهارمحال و بختیاری
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان جنوبی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان رضوی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان شمالی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خوزستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
زنجان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سمنان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سیستان و بلوچستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
فارس
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قزوین
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قم
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کردستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمانشاه
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کهکیلویه و بویراحمد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گلستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گیلان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
لرستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مازندران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مرکزی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
هرمزگان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
همدان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
یزد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما

ابزار هدایت به بالای صفحه

اسلایدر


مترجم سایت


تپه‌هاي‌ باباخاني‌ : در فاصله‌ يك‌ كيلومتري‌ دهانه‌ شمالي‌ «سنگ‌ موسي‌» در بخش‌ چگني‌خرم‌آباد ، دو تپه‌ به‌ فاصله‌ 200 متر از يكديگر قرار دارند كه‌ تپه‌ شرقي‌ را «باباخاني‌» و تپه‌ غربي‌ را «تخته‌ چراغ‌» مي‌گويند . روي‌ هر دو تپه ‌، سفال‌هاي‌ شكسته‌ بسيار وجود دارد . به‌ احتمال‌ زياد ، طبقه‌ اول‌ تپه‌ها به‌ دوره‌ اسلامي‌ و طبقات‌ زيرين‌ آن‌ به‌ دوره‌هاي‌ پيش‌ ازاسلام‌ مربوط‌ است ‌.

تپه‌ كرگونه‌ : اين‌ تپه‌ در شمال‌ دهستان‌ «تشكن‌» از توابع‌ بخش‌ چگني‌ خرم‌آباد و در دامنه‌ سفيد كوه‌ واقع ‌شده‌ است ‌. از اين‌ تپه ‌، انواع‌ ابزارهاي‌ سنگي‌ مانند : تيغ‌ چاقو و قطعات‌ سفال‌ به‌ رنگ‌هاي‌ مختلف‌ كه‌ برخي‌ از آن‌ها به‌ دوره‌ شوش‌ اول‌ مربوط‌ مي‌شود ، يافت‌ شده‌ است ‌.

تپه‌ سراب‌ ناوه‌كش‌ : در مركز روستاي‌ سراب‌ ناوه‌كش‌ بخش‌ چگني‌ خرم‌آباد ، در ضلع‌ شمالي‌ چشمه‌اي ‌، يك‌ تپه‌ بزرگ‌ وجود دارد كه‌ در مقطع‌ جنوبي‌ آن ‌، قسمتي‌ از ديوار پيدا شده‌ كه‌ با سنگ‌هاي‌ بزرگ‌ و ملاط‌ و قلوه ‌سنگ‌ ساخته‌ شد است ‌. اين‌ بنا ممكن‌ است‌ قسمتي‌ از يك‌ قلعه‌ بزرگ‌ دوره‌ ساساني‌ باشد . در فراز تپه‌ نيز انبوهي ‌از سفال‌ شكسته‌ وجود دارد .

تپه هاي باستاني ازنا : در اطراف ازنا قلعه و يا روستاهاي بسيار قديمي وجود داشته كه متعلق به قبل از ظهور اسلام بوده و در طي قرن هاي متمادي مخروب و به صورت تپه در آمده‌اند در اصطلاح محلي به اين تپه‌ها چغا گفته مي شود .

تپه خانجان خاني خرم آباد : در جنوب دهستان ده پير قرار گرفته و داراي آثار سفالي ساساني است . از قسمت هاي بريده آن كوزه هاي محتوي استخوان پيدا شده است . روي اين تپه ، در ميان خانه هاي روستايي قبري قرار دارد كه مورد احترام است و به «سرمگو» مشهور است . پايه ستون هاي سنگي متعدد موجود اين محل علي الظاهر به دوره پارت ها مربوط است

تپه قرق : تپه قرق در روستايي به همين نام در 24 كيلومتري جنوب خاوري بروجرد قرار دارد . پنج طبقه از اين تپه مشخص و آشكار شده است . در اين تپه ، سفال هاي منقوش هم زمان تپه گيان و نيز كوهدشت لرستان يافت شده است . نقش سفال ها به رنگ اخرايي و به اشكال هندسي يا سبدباف است . سفالينه هاي عصر اشكاني نيز در اين تپه ديده شده است .

تپه قلاميان (رميو) : در فاصله سه كيلومتري بروجرد در روستاي رميو (رميان) تپه اي نسبتاً بزرگ است كه به نام همين روستا خوانده مي شود و در اهميت آن همين بس كه آثار چندين تمدن را مي توان در آن باز يافت . اين محل حتي تا قرن نهم يكي از قلعه هاي مهم بوده و اين همان قلعه اي است كه به فرمان امير تيمور گوركاني از نو ساخته شد و سيف الدين قله اش به كوتو والي آن منسوب شد .

تپه حمام دلفان :
اين تپه كه در 25 كيلومتري دلفان و در روستاي يارآباد واقع شده ارتفاع زيادي ندارد و از قديم به حمام معروف بوده است . در اطراف تپه گورهاي باستاني بسياري وجود دارد كه گويي اهالي روستا و ديگران بيشتر با حفاري غيرمجاز ؛ اشياي به دست آمده از طلاي منقوش را به غارت و يغما برده اند . در آن روزگار گويا يكي از آيين هاي رايج تدفين ، سكه گذاشتن در دهان مردگان بوده است . بدين گونه اگر در قبري آثار باارزش ديگري يافت نمي شد ؛ دست كم سكه‌اي از دهان جمجمه‌‌اي پيدا مي‌شد . يكي از سكه هاي به دست آمده از اين تپه به دوره ساساني تعلق دارد .


تپه هاي چغاسبز و كفتارلو : اين دو تپه باستاني در دهستان رومشكان كوهدشت واقع شده اند . آثار به دست آمده از تپه چغاسبز ، با ظروف شوش اول مطابقت دارند . از قسمت هاي كاوش شده اين تپه كوزه ، ديگ ، خمره‌هايي با نقش پرنده و شكارهاي كوهي و نقش هاي ساده و ظروف بدون نقش بيرون آورده شده است . ظروف تپه كفتارلو ، هم عصر با ظروفي هستند كه از تپه گيان نهاوند به دست آمده اند .

تپه پياره : تپه پياره در محلي به نام «كول وايم» در طرهان كوهدشت واقع شده است . اندازه اين تپه 200×300 متر و ارتفاع آن 10 متر است كه بر دره‌اي به نام «باريكه» مشرف است. در اين تپه ، دو نوع گور ديده شده است . گورهايي كه در آن اسكلت انسان با اشياي سفالي و مفرغي و مجسمه هايي از حيوانات و گاه سلاح هاي جنگي مانند خنجر ، گرز و تبر به دست آمده است و گورهايي كه در كنار آن‌ها اسكلت اسب يا ابزارهاي برنزي از قبيل دهنه ، ركاب و ... يافت شده است .

تپه دركه : يكي از تپه هاي مهم پيش از تاريخ كه از چشم دانشمندان و باستان شناسان دور مانده تپه‌اي به نام دركه است . اين تپه در شمال خاوري كوهدشت و در فاصله 24 كيلومتري روستاي «ابوالوفا» واقع شده است . از طبقه مياني تپه ظروف سفالي و برخي ظروف مفرغي يافت شده كه سفال هاي آن به رنگ قرمز و مشابه ظروف سه پايه داري هستند كه پروفسور «گريشمن» آن‌ها را از طبقه سوم «تپه گيان» بيرون آورده بود .

Share

امامزاده جعفر : نمونه اي از معماري عصر سلجوقي به چشم مي خورد . درگاه ورودي مقبره ، خاوري و داراي دو نشيمن است كه با كاشي هاي عصر صفوي و قاجاري مزين شده است . درگاه دري از چوب به اندازه 5/1×2 متر دارد كه كنده كاري شده و بر حاشيه آن نيز اياتي از قرآن حك شده است . تاريخ بناي ساختمان 1203 هجري قمري است . اصل قبر در طبقه زيرين است كه اتاق اجري سردابه آن به بلندي سه متر ساخته شده و اندازه آن 3/10×70/2 متر است.

بقعه امامزاده قاسم : اين بقعه در جاپلق بروجرد و در سه كيلومتري خاوري ايستگاه راه آهن قرار دارد . بناي تاريخي امامزاده قاسم متعلق به قرن هشتم هجري قمري و دوره شاهرخ تيموري است . اين بنا شامل صحنه و مقبره و گنبد هرمي شكل آجري است . اهميت و شهرت اين بقعه به علت دارا بودن مجموعه هاي ظريفي از هنرهاي نجاري است . تاريخ سال 738 و 808 و 850 هجري قمري در روي درب چوبي آن حكاكي شده است . بر روي اين در كتيبه تاريخي به خط رقاع برجسته حكاكي شده و از متن آن چنين بر مي‌آيد كه اين مزار براي قاسم بن زيد در شهر محرم الحرام سال 738 هجري قمري ساخته شده است .

امامزاده محسن (ع) : بقعه امامزاده محسن بن علي (ع) كه به اعتقاد اهالي از اعقاب حضرت زين العابدين (ع) است ؛ بر سينه كوه مشهور به «ديارگاه» در فاصله 28 كيلومتري جنوب خاوري بروجرد در روستاي مصفا بر قسمت شمالي و بالاي روستا قرار گرفته است . در وسط قبري است كه بر روي آن ضريحي از چوب مشبك با نقوش ستاره‌اي قرار دارد . درب ورودي مقبره به بلندي 70/1 متر از جنس چوب و قديمي است كه تيكه كاري هايي به اشكال هندسي دارد.

امامزاده ويليان (ويليو) : اين مزار كه مدفون آن "ابوالعباس احمد بن ابراهيم" وزير است ، در 24 كيلومتري جنوب باختري بروجرد قرار دارد . مقبره او از نظر فرم بنا به جز قسمت طاق حرم چندان قديمي به نظر نمي رسد و داراي ايوان دو گلدسته و گنبد است . در اطراف آن گورستان قديمي است كه قدمت آن به قرن ششم هجري مي رسد و اغلب سنگ قبرهاي آن به خط كوفي است .

Share

خانه معين‌الكتاب: اين خانه در محله قديمي «علاف‌خانه» شهر كرمانشاه قرار دارد. راه دسترسي به آن از طريق كوچه توكل و فيض مهدوي ميسر است. اين خانه از نوع خانه‌هاي درون‌گرا است و با عبور از هشتي به حياط بيروني و از طريق راهرويي دراز به حياط اندروني راه مي‌يابد. اين راهرو با زاويه نود درجه دو حياط را به هم متصل مي‌كند. به عبارتي امكان ديد مستقيم از حياط بيروني به حياط اندروني وجود ندارد. اندروني كه بخش اصلي بنا محسوب مي‌شود، به صورت حياط نسبتاً بزرگي به مساحت صد و پنجاه و چهار متر مربع است. بخش اندروني در سه طرف حياط داراي فضاهاي مسكوني است و در ضلع جنوبي كه اتاق ندارد، با طاق‌نماهايي تزيين شده است. در ضلع شمالي حياط، ميهمان‌خانه بزرگي وجود دارد. باني و مالك اين خانه ميرزا حسن خان مدني معروف به «معين‌الكتاب» است. ميرزا حسن خان از جمله آزادي‌خواهان صدر مشروطيت است و در كرمانشاه بيش‌تر او را به نام دبير اعظم مي‌شناسند.

خانه خواجه باروخ: اين خانه به شيوه درون‌گرا در بخش يهودي نشين محله قديمي فيض‌آباد شهر كرمانشاه ساخته شده است. اين خانه از طريق هشتي به حياط بيروني و از آن‌جا با عبور از دالاني سراسري به حياط اندروني راه دارد. در اطراف حياط اندروني مجموعه‌اي از اتاق‌هاي مسكوني قرار دارد. در نماي ايوان‌هاي اين بناي زيبا، ستون‌هاي آجري به كار رفته است كه داراي سرستون‌هاي آجري به صورت پله‌اي و مقرنسي است. اين خانه از معدود خانه‌هاي قاجاريه كرمانشاه است كه حمام دارد. اين خانه توسط خواجه باروخ يكي از تجار كليمي كرمانشاه در عصر ناصري ساخته شد و امروزه به نام خانه «رنده‌كشي» ـ آخرين مالك آن ـ معروف است.
از ديگر خانه‌هاي استان مي‌توان به خانه صمدي و خانه خديوي اشاره كرد.

Share

كاروان ‌سراي ماهيدشت: اين كاروان‌سراي چهار ايواني در داخل شهر ماهيدشت قرار دارد. ورودي آن در قسمت جنوبي بنا است. دو سكوي دراز و بلند در طول اين ورودي قرار دارد. گوشه‌هاي بيروني اين كاروان‌سرا به صورت مدور است. در هر طرف ورودي كاروان‌سرا دو فضاي دو طبقة ايوان مانند قرار دارد.در نماي جنوبي كاروان‌سرا نيز در هر طرف ورودي، چهار طاق‌نما با طاق جناغي ساخته شده است.پس از ورودي، هشتي گنبدداري قرار دارد كه به حياط كاروان‌سرا منتهي مي‌شود. در اطراف حياط نيز مجموعه‌اي از اتاق‌ها جهت استراحت كاروانيان و در پشت آن‌ها نيز اصطبل‌هاي سراسري ساخته شده است.اين كاروان‌سرا به دستور شاه عباس اول صفوي احداث شد و طبق كتيبة موجود در زمان ناصرالدين شاه تعمير شد.
كاروان‌سراي ايلخاني (بيستون): اين كاروان‌سرا بر روي بقايايي از يك بناي سنگي دوره ساساني معروف به كاخ خسرو ساخته شده است. ايلخانيان با الحاق ديوارهايي به ديوارهاي محيطي بناي ساساني، اين كاروان‌سرا را احداث نمودند.اين كاروان‌سرا با لاشه سنگ و آجر به همراه ملاط گچ ساخته شده است. درگاه ورودي آن در جبهه شرقي بنا قرار دارد. اين درگاه به حياط مركزي منتهي مي‌شود. در اطراف حياط نيز مجموعه‌اي از اتاق‌ها و ديوارهاي مستطيل شكل ديده مي‌شود. در سه ضلع شرقي، شمالي و جنوبي، ايوان‌ها و اتاق‌ها قرار دارند و در كنار هر ايوان دو اتاق ساخته شده است. در ضلع غربي در جلوي هر اتاق، ايوان كوچكي وجود دارد. ديوارهاي اين كاروان‌سرا تا قسمت پاكار قوسي و با لاشه سنگ و از پاكار تا تيزه قوسي با آجر چيده شده است. در داخل حياط مركزي آن، مسجد كوچكي به چشم مي‌خورد. در كنار اين مسجد نيز سكويي مربع شكل احداث شده است و در هر گوشه آن پشتبند مستطيل شكلي قرار دارد. در مركز اين سكو نيز فضاي مدور توخالي ايجاد شده است. متأسفانه كاربرد اين سكو تا كنون مشخص نشده است.

Share
بقعه زنجير آستانه ( سيد علي غزنوي )
اين بقعه در روستاي « تجن گوكه » لاهيجان واقع و به دوره كياييان تعلق دارد. بنا پلاني مربع به اضلاع 5/14 متر دارد. اتاق حرم داراي گنبد و گوشواره هايي در اطراف بوده است.
 بقعه آقا سيد حسين و بناهاي همجوار مسجد ، مقبره منجم باشي
اين بقعه در شمال بازار لنگرود قرار دارد و متعلق به يكي از حكام كيايي است. زمان ساخت بقعه مربوط به دوره كيانيان است.
 بقعه ميرشهيد ( امير شهيد )
بقعه مير شهيد در شمال شرقي شهرستان لاهيجان واقع، و در دوره قاجاريه ساخته شده است. پلان مربع شكل بقعه مركب از اتاقي در وسط و ايوان هاي جانبي با ستون هاي چوبي در حاشيه آن است.
 بقعه ملاط
اين بقعه در روستاي « ملاط» در جنوب شرقي لنگرود قرار دارد و مدفن 12 تن از سادات كيايي است. سيد رضي كيا هنگام احداث اين محل، بناهاي متعدد و بازار بزرگي پديد آورد.
 بقعه شيخ زاهد گيلاني
اين بقعه در قريه "شيخانور" يا "شيخانه بر" در سه كيلومتري شرق لاهيجان، در دامنه كوه و در ميان مزارع سرسبز چاي واقع شده است و مدفن شيخ زاهد "تاج الدين ابراهيم گيلاني" از معاريف و دراويش بزرگ و اساتيد شيخ صفي الدين اردبيلي است.
بقعه سيد ابوجعفر ثايري حسني
اين بقعه در جنوب چابكسر ، در روستاي ميانده قرار دارد و مدفن سيد ابو جعفر ملقب به ثاير بالله برادرزاده ناصرالكبير (الاطروش ) است. سيد ابوجعفر آخرين شخصيت علوي بود كه در گيلان قيام كرد.
بقعه سيد جمال الدين اشرف
اين بقعه در آستانه اشرفيه قرار دارد واز بناها و بقاع قديمي است كه به علت سيلاب ها و ويراني هاي متعدد چندين بار از نو ساخته شده است. سيد جلال الدين اشرف از سادات علوي قرون اوليه اسلامي است كه در گيلان ساكن بود.
بقعه شاه ميل لرزان   
اين بقعه در دهكده شاه ميل لرزان خطبه سرا واقع و مدفن "امام سلطان محمود شاه دينوري" از اولاد امام زين العابدين (ع) است.
بقعه شيخ تاج الدين محمد خيوي
بقعه مدفن "شيخ تاج الدين محمد خيوي" از اهالي مشكين شهر يا خيوه سابق است كه در لمير محله ي شهرستان آستارا قرار دارد.
بقعه مير شمس الدين
اين بقعه در قسمت شمال غربي ميدان شهدا، در محله اردو بازار لاهيجان واقع شده و از بناهاي دوره كياييان است.
بقعه آقا سيد محمد
اين بقعه در روستاي « پينچا» از توابع آستانه اشرفيه قرار دارد و در دوره كياييان و صفويه ساخته شده است.
Share

كاخ اختصاصي قلعۀ رودخان شفت
اين قلعۀ مهم تاريخي مدت ها تخت گاه و مركز فرمان روايان گيلان بوده است و در ناحيه كوهستاني بخش علياي رود رودخان و در 16 كيلومتري جنوب شرقي فومن قرار دارد. قلعۀ رودخان، دژي محكم و بزرگ است كه بيش از پنج هكتار وسعت دارد.

قلعۀ بُندبُن قاسم آباد
در روستاي بُندبُن قاسم آباد برجي قديمي به ارتفاع 12 متر سربرآورده كه راهروهاي زيرزميني دارد و نقشي دفاعي داشته است.

قلعۀ ليسار
اين قلعه در 18 كيلومتري مركز شهرستان تالش، در منطقۀ "هره دشت" نزديك "نوندان" واقع شده است و به صورت دژي بسيار مستحكم با نقش حفاظتي، بر روي تپه اي كه حدود 150 متر از زمين هاي اطراف خود بلندتر است، قرار دارد.

Share

خانۀ منجم باشي
خانوادۀ منجم باشي گيلان، هم زمان با روي كار آمدن آغامحمد خان قاجار صاحبِ نام و عنوان شدند و نخستين عضو اين خاندان كه منجم باشي لقب گرفت.

خانۀ دريابيگي
يكي از خانه هاي قديمي لنگرود، خانۀ دريابيگي از خانواده هاي سرشناس گيلان است.

خانۀ محمد صادقي
از بناهاي مسكوني دورۀ قاجاري است كه در بافت قديمي شهر لاهيجان قرار دارد. ساختمان آن داراي يك تالار و يك شاه نشين با تاق گنبدي و سقف مقرنس كاري شده و اُرُسي هاي مشبك است.

خانۀ حاج سيد هاشم بحراني از آثار دورۀ قاجاري مي باشد و در شهر رشت واقع شده.

خانه ابريشمي اين بنا در ضلع جنوب شرقي ميدان صيقلان و در انتهاي كوچه شاعري وقاع شده است . بافت پيراموني اين خانه از جلوه اي نسبتا سنتي و تاريخي برخوردار است . اين بنا يكي از ارزشمندترين ساختمان هاي متعلق به عصر قاجاريه است.

خانه قديري اين بنا با ديوار باربر و كف بندي چوبي به صورت دو طبقه در سبزه ميدان واقع شده داراي معماري زيبايي است .

Share

كاخ اختصاصي ؛ اين كاخ در محوطۀ يك پارك و جنب ساختمان فرمانداري شهرستان رودسر واقع شده.

كاخ ميان پشته ؛ اين كاخ در ميان باغي دل انگيز و بزرگ به مساحت تقريبي 17 هكتار در غازيان بندر انزلي ساخته شده و از يك سو مشرف به دريا است و هم اكنون در اختيار نيروي دريايي جمهوري اسلامي ايران است.

كاخ قشلاقي ضرغام السلطنه ؛ اين كاخ در داخل شهر هشتپر واقع شده و معماري آن تلفيقي از سبك هاي غربي و سنتي است. قدمت تاريخي اين ساختمان به دورۀ قاجاريه مي رسد و به عنوان يك بناي مهم و شاخص، در نام گذاري شهر تالش نيز مؤثر بوده است.

كاخ هاي ييلاقي ضرغام السلطنه ؛ اين آثار در روستاي "مريان" و "آق اولر" كه از زيباترين مناطق گردشگري كشور به شمار مي روند واقع شده اند.

عمارت معتمدي ؛ اين ساختمان كه در بلوار بندر انزلي واقع شده و هم اكنون پاسگاه نيروي انتظامي است، در سال 1234 هجري قمري (1198 خورشيدي) به دستور "معتمدالدوله ميرزاعبدالوهاب" در دو طبقه ساخته شده است.

عمارت گمرك ؛ از ديگر بناهاي تاريخي گيلان، عمارت گمرك بندر انزلي و محل استقرار نيروي دريايي است كه هر دو به دورۀ پهلوي مربوط است. اين بنا در گذشته مورد استفادۀ دستۀ موزيك ارتش بود و لذا به "ساختمان موزيك" شهرت يافته است.

عمارت شهرداري ؛ عمارت شهرداري انزلي كه نمونه اي از معماري دورۀ پهلوي در گيلان است، در قسمت بالاي پارك بلوار واقع شده و مشابه ديگر بناهاي دورۀ پهلوي است كه براي فرمانداري ها و شهرداري ها ساخته شده اند.

عمارت كلاه فرنگي ؛ اين عمارت كه در ميان پارك شهر رشت ( باغ محتشم ) جاي گرفته ، از بناهاي زيباي شهر رشت به شمار مي آيد.

عمارت صدري ( كاخ سرداري ) ؛ اين عمارت توسط ميرزا حسين خان صدراعظم ، در زمان اولين مسافرت ناصرالدين شاه به اروپا در انزلي ساخته شد.

Share

پل آجري پونل : اين پل در چهار كيلومتري جاده رضوان شهر به تالش قرار دارد و در دوره صفويه بنا و در دوره قاجاريه بازسازي شده است.

پل خشتي تجن گوكه : اين پل در دهكده تجن گوكه از توابع لاهيجان قرار دارد و داراي دو چشمه با طاق جناقي است. در پايه هاي مياني و جانبي پل اتاقك هاي كوچكي براي بيتوته ي كاروانيان احداث شده بود.

خشت پل تيمجان : خشت پل تيمجان در روستاي تيمجان در غرب رودسر قرار دارد و از پل هاي دوره صفوي و قاجار است. اين پل بر روي رودخانه ي كهنه گوراب كه قبلاً محل عبور راه  شاه عباسي بود، احداث شده است.

پل غازيان : پل غازيان يكي از پل هاي معروف دوره معاصر است كه غازيان را به بندر انزلي متصل مي كند. اين پل از سال 1314 تا 1318 توسط مهندسين خارجي كه بيشتر سوئدي و از شركت سنتاب (آلمان ) و شركت موتلا ( سوئد) بودند، ساخته شده است.

پل گازروبار : اين پل در جاده ي رشت به صومعه سرا بر سر رودخانه  گازروبار ساخته شده و شالوده ي آن به دوره صفوي و قاجار باز مي گردد.

پل خشتي لاهيجان : پل خشتي لاهيجان در شمال غربي لاهيجان در محله پرده سر قرار دارد و متعلق به دوره كياييان است. در ساخت مجدد اين پل در زمان قاجاريه، حاجي جعفرخان بنا را تعمير كلي كرد.

پل خشتي لنگرود : بر اساس اطلاعات كتاب "تاريخ خاني" تا سال 912 هـ . ق در شهرلنگرود فقط پلي چوبي موجود بود. از اين رو ساخت اين پل را مي توان به زمان حكام كيايي گيلان منسوب دانست.

پل خشتي لوشان : اين پل در شهرستان لوشان ، جنوبي ترين شهر استان گيلان و در مسير رشت – قزوين در فاصله 93 كيلومتري مركز استان، واقع است. پل خشتي لوشان روي رودخانه شاهرود ( يكي از شاخه هاي سفيد رود) ساخته شده است.

پل خشتي نال كياشهر : اين پل در راه قديمي لاهيجان به لنگرود، بين روستاهاي ليالستان و نال كيا شهر قرار دارد و به نام سازنده ي آن "حاج يحيي پردسر" نيز ناميده مي شود.

پل خشتي نياكو : پل خشتي نياكو نزديك روستاي نياكو از توابع لاهيجان قرار دارد. طول پل 50 متر و عرض آن 80/5 متر است.

Share

تي تي كاروانسرا
در كنارۀ راست رودخانۀ نسيم رود در مسير راه لاهيجان به ديلمان، يك كاروان سراي قديمي كه از سنگ هاي رودخانه و آجر و گچ ساخته شده است، به چشم مي خورد كه به دورۀ صفوي تعلق دارد. باني كاروان سرا، "تي تي خانم" عمۀ يكي از شاهان صفوي است.

كاروانسراي لات
اين كاروان سرا كه نزد اهالي محل به كاروان سراي شاه عباسي نيز شهرت دارد، در 35 كيلومتري جنوب رشت و در چهار كيلومتري امام زاده هاشم بر سر جادۀ رشت – قزوين واقع شده است.

Share

حمام گلشن ؛ اين بنا كه در مركز محلۀ ميدان و در مجموعۀ بافت قديم شهر لاهيجان قرار دارد، به دورۀ قاجار و روزگار سلطنت فتحعلي شاه مربوط است و به دستور حاج علي اكبر خان، حاكم وقت، ساخته شده است.

• حمام هاي حاج آقابزرگ، پيرسرا، حاجي در محلات ساغريسازان و گلستان رشت مربوط به دورۀ قاجاريه.
• حمام ديلمان در لاهيجان مربوط به دورۀ قاجاريه.
• حمام هاي قديمي كياكلايه و حاج ميرزا احمدي در لنگرود مربوط به دورۀ قاجاريه.
• حمام هاي قديمي گلشن و طاهر گوراب در فومن مربوط به دورۀ قاجاريه و اوايل دورۀ پهلوي و حمام قاجاري آق اولر در تالش.

Share
X