برای مشاهده مشخصات هر استان بر روی ناحیه مربوط به آن در نقشه کلیک کنید

معرفی وبلاگ
تـنـیـده یـاد تـو در تــار و پــودم مـیـهـن ای مـیـهــن/ بـود لـبـریـز از عـشـقـت وجـودم میهن ای میهن/... *ضمن تشکر از بازدید شما کاربر گرامی، امید است توانسته باشیم ذره ای از زیباییهای تمام نشدنی میهن عزیزمان ایران را در این وبلاگ نشان دهیم. راهنمایی های شما بزرگواران، چراغ هدایتگر ما خواهد بود.*
صفحه ها
دسته بندی موضوعی
آرشیو
لینک دوستان
سایت های منبع و مرتبط
لوگوها











كد لوگوي میهن ما

ابزارها و برنامه ها






Google

در وبلاگ میهن ما
در كل اينترنت

تماس با ما

آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 12372235
تعداد نوشته ها : 714
تعداد نظرات : 19

PageRank Checking Icon

آذربایجان شرقی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
آذربایجان غربی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اردبیل
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
اصفهان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
ایلام
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
بوشهر
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
تهران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
چهارمحال و بختیاری
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان جنوبی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان رضوی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خراسان شمالی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
خوزستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
زنجان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سمنان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
سیستان و بلوچستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
فارس
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قزوین
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
قم
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کردستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کرمانشاه
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
کهکیلویه و بویراحمد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گلستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
گیلان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
لرستان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مازندران
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
مرکزی
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
هرمزگان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
همدان
پخش زنده از وبلاگ میهن ما
یزد
پخش زنده از وبلاگ میهن ما

ابزار هدایت به بالای صفحه

اسلایدر


مترجم سایت


استان يزد از دير باز منطقه اي صنعتي بوده و صنايع آن به دو صورت صنعتي و دستي رواج داشته است. فرش بافي ، چاقو سازي ، سبد بافي ، سنگ تراشي ، پارچه بافي ، زيلو بافي ، سراميك ، سفال سازي ، كرباس بافي ، طلا و نقره كاري از صنايع دستي يزد هستند . اين استان از نظر صنايع كارخانه اي اكنون داراي كارخانه هاي توليدي بزرگ و كوچك است. علاوه بركارگاه هاي كوچك نساجي و شيريني سازي ، كه شمار آنها بسيار است، ده ها واحد توليدي ديگر وجود دارد كه در رشته هاي گوناگون فعاليت مي كنند . صنايع ماشيني ريسندگي و بافندگي از سال ۱۳۱۲ هـ . ش ، در استان يزد پديد آمد . اساس اين دگرگوني وجود صدها كارگاه سنتي بافندگي و هزاران بافنده ماهر و هنرمند در اين منطقه بوده ، كه هم زمان با نخستين حركت هاي صنعتي شدن ريسندگي و بافندگي در كشور، به مراكز توليدي كارخانه‎اي روي آوردند . استان يزد با دارا بودن ۳۳۰ واحد توليدي نساجي ، نيمي از منسوجات كشور را توليد و عرضه مي كند و ۷۰ درصد زمينه هاي اشتغال صنعتي استان يزد ، به اين صنايع تعلق دارد. علاوه بر صنايع ماشيني و صنايع دستي ؛ صنعت شيريني‌سازي نيز در استان يزد از قدمتي ديرينه برخوردار است و محصولات آن صاحب شهرتي‌ جهاني هستند كه از مرزهاي ايران فراتر رفته ‌است . مهم‌ترين شيريني‌جات يزدي با نام‌هاي قطاب ، پشمك و باقلوا شهرت دارند.
با وجود شرايط آب و هوايي و زيستي نامناسب منطقه ، تشكيلات زمين شناختي اين استان، ذخيره هاي بزرگ معدني را در دل خود ، جاي داده است ، به طوري كه مي توان اين استان را منطقه اي معدني ناميد . بزرگترين قطب هاي معدني آهن ايران در استان يزد قرار دارد . همچنين مي‎توان از معادن غني سرب و روي مهدي آباد ، كوشك ، دره انجير و منصور آباد ، بوكسيت صدرآباد ، معدن اورانيوم ساغند اردكان كه در نوع خود در خاورميانه بي‎ نظير است ، مس اردكان و تفت ، نام برد . گذشته از اين ها ، معدن هاي فلزي ، سنگ هاي تزييني با كيفيت بسيار بالا ، مانند : مرمر ، مرمريت ، گرانيت ، چيني و نيز موادي چون باريت ، گچ ، فسفات ، نمك به فراواني در سطح استان يزد وجود دارد.
استان يزد در بخش كشاورزي به دليل خشكي آب و هوا و ميزان بارندگي كم در بين استان‌هاي ايران ، كمترين اراضي كشاورزي را به خود اختصاص داده است . عمده محصولات كشاورزي يزد شامل خرما ، پسته و گندم مي شود .

Share

يزد: شهرستان يزد به دليل وجود جاذبه‌هاي شغلي، رفاهي و تمركز اداري پرجمعيت‌ترين شهرستان اين استان به شمار مي‌رود و با جمعيتي حدود 390000 نفر، 52 درصد از كل جمعيت اين استان را تشكيل مي‌دهد. وسعت شهرستان يزد 2397 كيلومتر مربع است.

ميبد: شهرستان ميبد در پنجاه كيلومتري شمال غربي شهرستان يزد قرار دارد. اين شهرستان با 1271 كيلومترمربع وسعت، كوچك‌ترين شهرستان استان است و به لحاظ تراكم نسبي جمعيت، بعد از يزد قرار دارد. شهرستان ميبد شامل يك بخش «مركزي» و دو دهستان «بفروييه» و «شهدا» است.

مهريز: شهرستان مهريز در سي كيلومتري جنوب شهرستان يزد و در همسايگي شهرستان‌هاي «تفت»، «بافق» و «خاتم» و استان كرمان قرار دارد. اين شهرستان با وسعت 14684 كيلومتر مربع و جمعيت بيش از 46302 نفر داراي دو بخش «هرات ـ مروست» و «مركزي» و پنج دهستان است. بناي شهرستان مهريز را به «مهرنگار» دختر «انوشيروان» نسبت داده‌اند. به دليل حاصلخيزي اراضي اين شهرستان، بيشتر مردم اين منطقه به كار كشاورزي اشتغال دارند.

طبس: شهرستان طبس با 55464 كيلومتر مربع وسعت، بزرگترين شهرستان اين استان است و در دامنة غربي ارتفاعات «شتري» در حاشية كوير نمك قرار دارد و از شمال و شرق با استان خراسان همسايه است. اين شهرستان داراي دو شهر و هشت دهستان است و حدود 63400 نفر جمعيت دارد.

صدوق: شهرستان صدوق با وسعت 5486 كيلومتر مربع در شمال غربي استان قرار دارد. جمعيت اين شهرستان در سال 1375 بالغ بر 27924 نفر بوده است. مركز اين شهرستان «اشكذر» است و داراي دو بخش «مركزي» و «خضرآباد» و سه دهستان است.

خاتم: شهرستان خاتم 7931 كيلومترمربع وسعت و جمعيتي معادل 27947 نفر دارد. آب و هواي خاتم بياباني و نيمه بياباني است. بخش عمده اين شهرستان، زير پوشش جنگلي قرار دارد. جنگل‌هاي پسته وحشي «باغ شادي» و جنگل‌هاي بادام كوهي «چنار ناز» از جمله پوشش گياهي اين منطقه به شمار مي‌روند. اين شهرستان مهم‌ترين قطب كشاورزي استان يزد محسوب ميشود.

تفت: شهرستان تفت با وسعت شش هزاركيلومتر مربع در هجده كيلومتري جنوب غربي استان قرار دارد و يكي از مناطق خوش آب و هواي اين استان است. اين شهرستان داراي دو بخش و نُه دهستان است. مساحت عمومي اين شهر بيش از پانزده كيلومتر‌ مربع است و بيشتر فضاهاي آن را، به ويژه در محلات قديمي، باغ‌ها تشكيل مي‌دهند. بافت كلي و قديمي شهر، باغ ـ محله و خانه ـ باغ است.

بافق: اين شهرستان با مركزيت شهر بافق، در فاصلة يك صد و بيست كيلومتري جنوب شرقي يزد و در ارتفاع 927 متر از سطح دريا قرار دارد. وسعت اين شهرستان 15298 كيلومتر مربع و جمعيت آن بيش از 41835 نفر است و از دو بخش و شش دهستان تشكيل شده است. به علت وجود درختان خرما در اين منطقه، صنايع دستي وابسته به نخل در اين شهرستان رونق فراوان دارد. همچنين اين شهرستان به لحاظ وجود معادن غني بسيار حايز اهميت بوده و شغل بسياري از مردم آن معدن‌كاري است.

اردكان: شهرستان اردكان با وسعت بيش از بيست و سه هزار كيلومتر مربع و ارتفاع هزار و سيصد متر از سطح دريا، در شصت كيلومتري شمال غرب استان و در حاشية كوير نمك قرار دارد و داراي 61717 نفر جمعيت است. گفته شده است اردكان در قرن هفتم هـ . ق در محل “زردك” (قديمي‌ترين آبادي اين منطقه) بنا شده است. اين شهرستان داراي سه بخش «مركزي»، «خرانق» و«عقدا» است. مرتفع‌ترين قسمت اين شهرستان قلة «ميل» و پست‌ترين ناحية آن كوير«سياه كوه» است.

ابركوه: شهرستان ابركوه با وسعت 5641 كيلومتر مربع و جمعيتي بالغ بر 40700 نفر در يك صد و چهل كيلومتري غرب شهرستان يزد قرار دارد. مركز اين شهرستان، شهر ابركوه با وسعت شش كيلومتر مربع است و بيشتر اهالي آن به كشاورزي اشتغال دارند. ابركوه يكي از شعب راه ابريشم است كه در گذشته آباد و پرجمعيت بود. نام آن در منابع قديم و جديد به صورت‌هاي «ابرقو»، «ابرقويه»، «برقوه» و «دركوه» آمده است.

Share

مردم استان يزد از « نژاد آريادي » و « ايراني » هستند و به علت موقعيت جغرافيايي ويژه اين استان ، از آميختن با نژادهاي غير ايراني تا اندازه اي مصون مانده اند . در روزگار باستان و  با آغاز شهرنشيني در اين سرزمين ، نژادهاي ديگري در اين ناحيه زندگي مي كردند كه با نژادهاي اصلي تركيب شدند . علاوه بر مهاجرت آريايي ها به ايران ، در دوره هاي بعد نيز ، گروه هاي از اعرب ، ترك ها ، مسيحي ها و كليمي ها به اين منطقه آمده و در اين جا ساكن شدند .
مردم استان يزد به « زبان فارسي رايج » ، با پاره اي ويژگي هاي گويشي سخن مي گويند . برخي ويژگي هاي گويشي در ميان شهرستانهاي اين استان محسوس است . زبان شناسان نيم زبان هاي جديد ايراني را به دو دسته غربي و شرقي تقسيم كرده اند . « لهجه يزدي » جزو « نيم زبان هاي مركزي دسته غربي » است كه در بخش غرب فلات ايران ، تا حدود مرزهاي ايران رواج دارد . علاوه بر اين ها ، « زرتشتيان يزد » به زبان نياكان خويش يعني « زبان فارسي دري » سخن مي گويند . ولي اين زبان به دليل پاره اي عوامل اجتماعي ، فرهنگي و اقتصادي با زبان فارسي تركيب شده و كم كم به فراموشي سپرده مي شود .

Share

اساس گاهشماري سنتي در مهريز، تحولات جوي و اثرات آن بر روي محصول كشاورزي مي باشد . مثلاً در برخي مناطق همچون مهر پادين از اول بهار تا اواخر اين فصل هر 6 روز يك بار يك انقلاب جوي ايجاد مي شود كه ممكن است بارندگي به دنبال داشته باشد . لذا اين فصل را به تعدادي ششه تقسيم مي كنند و آن را به رقم روزهايي كه از سال گذشته است اضافه مي كنند . يعني شش روز اول بعد از عيد را « شش » و شش روز دوم را « دوازده و ششه »، آنگاه « هجده و ششه » كه در ارنان به بيرام كش معروف است .
نوبت به « بيست و چهار و ششه » كه مي رسد احتمال بارندگي بسيار بالاست و از اين پس اگر باران ببارد ، براي محصول زيان دارد .
به « هفتاد و دو و ششه » كه رسيد مطمئن هستند كه باران مي بارد ولي اگر در اين 72 روز باران نيايد مي گويند هفتاد و دو افتاد آغاز تير ماه ، نودم عيد خوانده مي شود كه در اين روز، گندم از آب مي افتد .
صد و بيستم عيد، آغاز فصل برداشت گندم است و در اين روز چوپانان از كوه پايين مي آيند و قراردادهاي چوپاني را تمديد مي كنند .

Share
  باغ دولت‌آباد  

 

باغ دولت‌آباد يزد توسط «محمد تقي خان زند» معاصر «شاهرخ ميرزاي افشار» و «كريم خان زند» در سال 1160 هـ . ق ساخته شد. اين باغ محل اقامت حاكم وقت (خان يزد) بود. باغ شامل فضاهايي مانند عمارت هشتي و بادگير، عمارت بهشت آيين، عمارت تالار آيينه، عمارت سردر اصلي، عمارت سردر جنوبي و … است. در عمارت هشتي و بادگير باغ، تلفيقي از جريان هوا و آب انجام مي‌پذيرد. اين باغ به وسيله قنات «دولت‌آباد» مشروب مي‌شد و سنگ‌هاي مرمر سياه در عمارت پايين و حوضخانة آن، از معادن مرمر«مراغه» و «تبريز» بود. عمارت مياني ـ واقع در ضلع شمال غربي ـ «بهشت آيين» خوانده مي شود. ارتفاع بادگير اين باغ از سطح زمين سي و سه متر است. فضاي سبز اين باغ شامل درختان كاج، سرو، گل سرخ محمدي، درختان ميوه به خصوص انگور و انار است.

 

  باغ خان  

 اين باغ در جاده يزد ـ‌ تفت قرار دارد و مانند اكثر باغ‌هاي تاريخي، عمارت باشكوهي با آب انبار، ساباط، قهوه‌خانه و اصطبل در ميان آن بنا شده است. بناي اين باغ مربوط به قرن سيزدهم  هـ .ق و باني آن «محمد خان والي» است. از ويژگي‌هاي اين باغ، تالار بزرگ، سقف مرتفع و عرض بناي آن است كه مي‌گويند سازنده آن به نام «استاد كريم»، يك روزه اين طاق عجيب را پوشانده است. باغ خان در زمان حكومت «ضيغم الدوله قشقايي» صدمات بسيار ديد.

 

  باغ نمير  

 اين باغ كه به دستور «صدرالعلماء» از حكام دوران زنديه ساخته شد، در خيابان «ساحلي» شهرستان تفت قرار دارد. وسعت باغ ده هزار متر مربع است و در قسمت شمال غربي آن، ساختماني داراي يك تالار بزرگ به ابعاد 10*12 متر ديده مي شود. قسمت بالاي تالار با طاق نماهاي محرابي تزيين شده است. پشت تالار، فضايي وجود دارد كه با فضاي زير بادگير دو طبقه چهار طرفه آن مرتبط است و  هواي مطبوعي را به وجود مي‌آورد. در دو طرف تالار بعد از راهروهاي پهني كه اتاق ها را به تالار مرتبط مي كنند، دو اتاق سه دري قرار دارد و پشت هر سه دري، دو اتاق ديگر ساخته شده كه به سه دري ها و فضاي پشت تالار راه دارد. يك زيرزمين زير تالار با روكار آجر ساخته شده است. كف بنا تماماً آجر فرش است. در جلو ساختمان يك حوض سنگي به وسعت تقريبي پانصد متر مربع و در ضلع جنوب شرقي انتهاي باغ، يك آسياب آبي قرار دارد.

 

  باغ پهلوان‌پور   اين باغ در محله «مزويرآباد» شهرستان مهريز قرار دارد. اين باغ شامل فضاهاي مختلف از قبيل برج حفاظتي، كوشك مركزي، آشپزخانه، حمام خزينه‌اي و … است. ساخت برج حفاظتي و ساير بناهاي موجود در ضلع جنوبي باغ به دستور «ملا علي رضا» و هم زمان با اواخر حكومت قاجاريه صورت گرفت. بخش‌هاي ديگر نظير عمارت كوشك (شربتخانه)، آشپزخانه، حمام خزينه‌اي و غيره به دستور «علي پهلوان» ساخته شد و قدمت آن به دوران صد ساله معاصر مي‌رسد.
Share

موزه آيينه و روشنايي يزد : اين موزه در خيابان آيت الله كاشاني، رو به روي پارك هفتم تير قرار دارد. موزه آيينه و روشنايي در سال 1377 هجري شمسي، پس از انجام تعميرات اساسي در خانه «صراف زاده»، در اين مكان افتتاح شد. اين موزه با زير بناي 837 متر مربع در باغي مصفا با وسعت 8174 متر مربع قرار دارد. اين موزه تنها موزه تخصصي در رابطه با موضوع نور در ايران است و شامل انواع پيه‌ سوز، شمع سوز، نفت سوز و اشياي برقي است. اشياي موجود در اين موزه از جنس سفال،‌ شيشه، برنج، مس و برنز است. از اشياي خاص موجود در اين موزه مي‌توان به پيه‌سوزهاي پايه‌دار چند شعله سفالي، آيينه‌هاي سنگي و كارهاي هنري انجام شده بر روي شيشه و آيينه اشاره كرد. 

موزه آب يزد : موزه آب يزد هم‌زمان با برگزاري نخستين همايش بين‌المللي قنات در ارديبهشت ماه سال 1379 هجري شمسي در شهر يزد افتتاح شد. اين موزه محل مناسبي براي شناخت آثار و ابنيه تاريخي مربوط به آب است.
در اين موزه لوازم مختلف حفر قنات، ابزار و ادوات اندازه‌گيري حجم آب، وسايل تأمين روشنايي در قنات، اسناد و مدارك خريد و فروش آب و وقف نامه هاي قديمي، كتابچه ميراب‌ها و اسناد توزيع آب، ظروف نگهداري و حمل آب و بسياري لوازم و اشياء ارزشمند ديگر نگهداري مي شود. موزه آب در يكي از ارزشمندترين آثار معماري سنتي يزد، به نام خانه «كلاه‌دوزها»، قرار دارد.  

موزه علوم طبيعي يزد : اين موزه در مساحتي به وسعت يك هزار متر مربع، در محل مدرسه «ايرانشهر» تأسيس شد و شامل بخش‌هاي زمين شناسي، جانورشناسي و گياه‌شناسي استان است.

موزه پلاس ميبد : اين موزه در كاروانسراي شاه عباسي« چاپارخانه» شهرستان ميبد قرار دارد. تعداد زيادي از زيلوهاي قديمي مساجد و ديگر اماكن تاريخي در اين موزه نگهداري مي‌شود. قديمي‌ترين زيلوي موجود در اين موزه، مربوط به قرن نهم هـ . ق است. در كنار اين موزه، چند كارگاه بافت زيلو داير شده است. در اين كارگاه ها، طرح‌هاي تاريخي زيلو توسط استادكاران مجرب دوباره بافته مي‌شود. در كنار اين موزه رستوران سنتي ميبد قرار دارد.

موزه مردم شناسي مهريز : اين موزه در محل يك حمام قديمي متعلق به اوايل دوره قاجاريه به نام حمام «استهريج»  قرار دارد. طرح بنا مانند ساير حمام‌هاي قديمي به صورت زيرزمين است و با مساحتي حدود ششصد و پنجاه مترمربع، در شش متري عمق زمين واقع شده و پشت بام آن هم‌ سطح خانه‌هاي اطراف است. قبه‌هاي موجود بر روي سقف و شيشه‌هاي رنگي كه بعد از مرمت در آن به كار رفته است، با انعكاس نور طبيعي محيط زيبايي را براي موزه فراهم مي سازد. در مجموع بيش از ششصد اثر فرهنگي و تاريخي شامل ابزار و ادوات جنگي و كشاورزي، پوشاك سنتي، اسناد و قباله‌هاي قديمي، ظروف شيشه‌اي فلزي، سفالي و غيره در اين موزه گردآوري شده است.

Share

شيركوه
مهم‌ترين ناهمواري در سطح اين استان ارتفاعات «شيركوه» است كه در جهت شمال غرب ـ جنوب شرق كشيده شده و به صورت ديوارة كوهستاني، بخش‌هاي مركزي استان را از چاله “ابركوه” جدا مي‌سازد و حدود بيست كيلومتر با شهر يزد فاصله دارد. ارتفاع قلة شيركوه 4075 متر است. اين قله در اعتدال هواي استان نقش مهمي دارد. از قلل معروف شيركوه مي توان به قله«لورگ» به ارتفاع 1525 متر و قلعه«سعيدي» به ارتفاع 3320 متر اشاره كرد.

كوه خرانق

اين كوه در بخش مركزي استان و در شمال شهر يزد قرار دارد. بلندترين قله آن «خونزا» به ارتفاع 3158 متر است. كوه‌هاي «چك چك»، «اشتري» و «هامانه» با ارتفاع بيش از دو هزار متر از سطح دريا، از بخش‌هاي معروف اين كوه هستند. كوه‌هاي «هٍرِش»، «سياه كوه»، «معراجي»، «ساغند»، «هرات و مروست»، «ندوشن»، «جوستان» و قله «بْن لُخت» نيز از ديگر كوه‌هاي شاخص اين استان است.

Share

اردكان «سياه كوه»
اين كوير به شكل نعل اسب در شمال شرق «اردكان»، بين دو كوه «هرش» در جنوب و «سياه كوه» در شمال قرار دارد.     

ابرقو و تاغستان

كوير«ابرقو» به شكل دايره‌اي بين دو رشته كوه قرار دارد و در فاصله كمي از آن، كوير«تاغستان» واقع شده است.

درانجير
اين كوير با مساحت تقريبي هزار و پانصد كيلومتر مربع در شرق استان قرار دارد.

Share

غارهاي موجود در استان را مي توان به سه دسته تقسيم كرد :

غارهاي افسانه اي مانند غار زمرد دره انجير تفت، غار هوهوه در منشاد و غار كفتر در طزرجان.
غارهاي تاريخي مانند غار شكفت يزدان در منطقه عقدا، غار موبدان فيروز اسلاميه، غار چله خانه بنادك سادات.
غارهاي زمين شناسي اين غارها از نظر پيدايش و پديده هاي استلاگيت و استلاگميت و بلورها و قنديل هاي گل كلمي و دندان سنگي اهميت و زيبائي فوق العاده دارند. مانند غار نباتي، غار خدايي ندوشن، غار مخوف مهريز.

غار شكفت يزدان : اين غار باستاني در نزديكي عقدا قرار دارد و از غارهاي مقدس زرتشتيان است. هرسال تعدادي از زرتشتيان كشور هند به اين محل مي‌آيند و شبي را در اين غار به سر مي‌برند. راه ورودي غار صعب و دشوار است، اما در داخل غار محوطه وسيعي است كه گنجايش هزاران نفر را دارد. چندين حوض كوچك و بزرگ و آثاري از ساختمان در آن ديده مي‌شود. در غار خاكستر زيادي به چشم مي‌خورد و نشان دهنده آن است كه سال‌هاي متمادي آتش مقدس را در اين غار محافظت مي‌كردند.

غار فراشاه (اسلاميه) : اين غار نيز جزء غارهاي مورد احترام زرتشتيان است كه در آن آتش مقدس را محافظت مي‌كردند و به نام «معبد موبدان فيروز» مشهور بود.

غار زمرد (چرخ الماس تفت) : مي گويند هنگامي كه «شداد» براي ساختن بهشت خود از تمام طلا و جواهرات روي زمين استفاده كرد، براي به دست آوردن طلا به اين غار آمد. «خانيكف»” بازديد دوازده ساعته يك گروه از درون اين غار را شرح مي‌دهد و مي‌نويسد: “نمونه سنگ‌هاي غار نشان دهنده رگه هاي نقره و سنگ فيروزه است”. مردم در مورد اين غار افسانه‌هاي بسيار نقل مي‌كنند.

Share

قنات اهرستان ( نهر شاه جوي)
در سي كيلومتري جنوب غربي شهر يزد، در دره اي به عرض تقريبي يك و نيم كيلومتر، شش رشته قنات به نام هاي «وقف آباد»، «رييس الديني»، «ميرزايي»، «روشن آباد»، «نهرخيلي» و «خواجه غياث» حفر شده كه عمق مادر چاه آن ها بين 28 تا 68 متر متفاوت است. آب اين قنات‌ها به شهرستان يزد و آبادي‌هاي«اهرستان»، «خيرآباد» و «عيش‌آباد» مي‌رسد. آب اين قنات‌ها، در نزديكي روستاي «اسلاميه» به هم پيوسته و در يك كانال مشترك زيرزميني به نام «شاه‌جوي» به سمت شهرستان«تفت» هدايت شده و پس از عبور از تفت به سمت شهرستان يزد جريان مي‌يابد و در باغ «خان» وارد يك مقسم مي شود. در گذشته اين قنات در مسير خود هفده آسياب آبي را مي‌چرخاند. قنات «وقف‌آباد» حدود هفتصد سال پيش توسط «سيدركن الدين» يكي از علماي مشهور زمان، حفر شد. اين شش قنات همچنان فعالند.

 قنات دولت‌آباد

اين قنات مانند باغ «دولت‌آباد»، از يادگارهاي «محمدتقي‌خان يزدي» است و در قرن يازدهم هـ .ق حفر شد. قنات دولت‌آباد مشتمل بر نُه رشته و به طول هفتاد كيلومتر بود. در حال حاضر، چهار رشتة آن خشكيده و پنج رشتة آن، به نام‌هاي «باقرخان»، «تقي‌آباد»، «بغدادآباد»، «مهدي‌آباد» و «دولت‌آباد» داير است. سرچشمة اين قنات‌ها در جوار چشمة «غربالبيز» شهرستان مهريز است. شاخه باقرخان از چهل و پنج كيلومتري جنوب يزد در محله «مذوار» مهريز شروع مي‌شود و عمق مادر چاه آن سي متر است و در سنگ‌هاي جوش متراكم حفر شده‌است.

 قنات غياث آباد پشتكوه

مظهر اين قنات در يك طرف كوه، و مزارع و باغات در سمت ديگر كوه قرار دارند و يك تونل زيرزميني به طول سيصد و پنجاه تا چهارصد متر آب را به اين سوي كوه مي‌رساند. عمر قنات طبق سنگ نوشتة دهانة آن هزار سال و همچنان فعال است. از ويژگي‌هاي ديگر اين قنات نداشتن هيچ گونه ميله چاه در طول تونل است. بدين ترتيب انتقال سنگ‌ها و صخره‌ها در طول تونل چهار صد متري، آن هم در هزار سال پيش، كار دشواري بوده و حفر آن، بايد در زماني طولاني صورت گرفته باشد. اين قنات تا پنج سال پيش يك آسياب آبي را مي‌چرخاند.

 قنات زارچ

سرچشمه اين قنات در كوه‌هاي مهريز است. اين قنات پس از گذشتن از شهرستان يزد و مشروب كردن آن، وارد شهر زارچ مي شود. اين قنات يكي از قديمي‌ترين قنات‌هاي استان يزد است.

Share
X